Podržan Predlog zakona o zabrani zlostavljanja na radu

Poslanica SDP Hidajeta Bajramspahić, podržavajući predlog, kazala je da poslodavac nije u dovoljnoj mjeri zaštićen, jer naknada štete za mobing pada na njegov teret
0 komentar(a)
mobing, Foto: Shutterstock.com
mobing, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.03.2012. 12:36h

Na zajedničnoj sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbora za rodnu ravnopravnost, jednoglasno je podržan Vladin Predlog zakona o zabrani zlostavljanja na radu, kojim se prvi put u Crnoj Gori reguliše oblast mobinga.

Opozicionari nijesu imali previše primjedbi, a najviše su se žalili na neprecizno definisanje mobinga, diskriminacije i konflikta na radu.

Pomoćnica ministra rada Vesna Simović kazala je da je namjera bila da se ohrabre građani da prijave mobing, kao i da se sancionišu svi koji su skloni zlostavljanju na radu.

Nada Drobnjak je naglasila da su žene najčešće žrtve mobinga

Poslanica SDP Hidajeta Bajramspahić, podržavajući predlog, kazala je da poslodavac nije u dovoljnoj mjeri zaštićen, jer naknada štete za mobing pada na njegov teret.

“Trebalo bi uvesti obavezu da poslodavac naknadno od mobera zahtijeva novac koji je platio kao štetu za učinjenio mobing”, kazala je Bajramspahić.

Ona je naglasila da je donošenje zakona u intersu poslodavca i zaposlenih, prvih jer im je cilj da imaju produktivnog radnika, dok drugi dobijaju zaštitu na radu.

“Radnik koji trpi zlostavljanje brže oboli, ranije se penzioniše i sve to košta državu”, rekla je ona.

Jači pol nezainteresovan

Odbor za zdravstvo je jednoglasno podržao i Predlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, čiji je cilj pojačanje epidemiološkog nadzora

“Riječ je o muškarcu kojeg je šefica dugoročno maltretirala i slučaj je stigao do suda”, kazala je Vuković, ali nije supjela da ubijedi kolege poslanike da se uključe u raspravu.

Predsjednica Odbora za zdravstvo Branka Tanasijević kazala je da je mobing kompleksan problem i da su oni koji zlostavljaju radnike uglavnom starosti između 40 i 50 godina, autoritarne ličnosti, iskorišćavaju radnike i da ne žele da prihvati krivicu, jer uvijek okrivljuje druge.

Njega koleginica iz Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak naglasila je da su žene najčešće žrtve mobinga.

Odbor za zdravstvo je jednoglasno podržao i Predlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, čiji je cilj pojačanje epidemiološkog nadzora nad tim oboljenjima.

Novina u zakonu je da je proširena lista zaraznih bolesti, kao i da će se njegovim stupanjem na snagu formirati tijelo nadležno za nadzor nad zaraznim bolestima.

Bonus video: