Radijaciji nije mjesto kraj hljeba i vina

Profesor Petar Živković i predstavnici nevladine organizacije Green Home tvrde da je izabrana pogrešna lokacija za skladište radioaktivnog materijala
66 pregleda 0 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2012. 08:17h

Predstavnici nevladine organizacije Green home upozorili su da skladište radioaktivnog otpada ne bi smjelo da počne sa radom na lokaciji koju su u te svrhe odabrali nadležni.

Skladište bi uskoro trebalo da se otvori u sklopu Centra za ekotoksikološka ispitivanja, nedaleko od centra Podgorice, a u blizini preduzeća „Plantaže“ i „Inpek“.

Konstatujući da ta lokacija nije dobra za čuvanje opasnog otpada, iz te NVO tvrde da građani nijesu upoznati sa lokacijom, izvođačkim projektom, kao i da nije organizovana javna rasprava o izboru mjesta za skladište.

Nadležni zanemaruju da će se skladište nalaziti pored glavne i prometne saobraćajnice, u blizini pekare „Inpek”, pogona „Plantaža”, ali i kamionske pijace. Kovačević tvrdi da nije rađena ni procjena uticaja na životnu sredinu

Prema njenim riječima, nadležni zanemaruju da će se skladište nalaziti pored glavne i prometne saobraćajnice, u blizini pekare „Inpek”, pogona „Plantaža”, ali i kamionske pijace. Kovačević tvrdi da nije rađena ni procjena uticaja na životnu sredinu. Kako je kazala, nadležni kao primjere navode izuzetke - zemlje koje imaju takvo skladište u urbanom dijelu.

"Međutim, ne navode primjer protesta građana u Zagrebu koji nijesu dozvolili skladištenje radioaktivnog otpada u Institutu 'Ruđer Bošković' ili odluku Skupštine grada da se iz centra Banjaluke izmjesti preduzeće 'Čajavec – Mjerno-detektorski uređaji', koje je jedino u Republici Srpskoj ovlašteno za skladištenje radioaktivnog otpada”, objasnila je ona.

Kovačević je kazala da je rješenje o skladištu, koje je kritikovano od dijela Komisije, preko noći postalo prihvatljivo, uz objašnjenje da je tadašnjem sigurnosnom izvještaju nedostajao akcioni plan u slučaju akcidentnih situacija i matematički proračuni koji pokazuju da neće biti negativnog uticaja na okolinu.

„Danas je navodno izvještaj dopunjen tim podacima, ali njihov kvalitet i sadržaj javnost nije imala priliku da razmatra. Nije jasno šta se desilo sa alternativnim rješenjem izmještanja lokacije skladišta, koje je javno bilo obećano od strane Agencije za životnu sredinu”, istakla je ona.

“Nije dobro rješenje da se ono otvori blizu 'Plantaža', 'Inpeka', do glavnog puta - gotovo u centru grada. Ja to nikada na tu lokaciju ne bih smjestio, kaže Živković

“Nije dobro rješenje da se ono otvori blizu 'Plantaža', 'Inpeka', do glavnog puta - gotovo u centru grada. Ja to nikada na tu lokaciju ne bih smjestio. Uvijek postoji mogućnost akcidenata. U Japanu su isto tvrdili da je nuklearna elektrana dovoljno sigurna, pa eto šta se dogodilo. Mislim da je bolje rješenje da se ona izmjesti van grada, a to nije velika investicija”, poručio je Živković.

Tokom rada skladišta, pojačanog zračenja neće biti van objekta, tako da o štetnom uticaju na okolne objekte ne može biti govora, kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine

“Tokom rada skladišta, pojačanog zračenja neće biti van objekta, tako da o štetnom uticaju na okolne objekte ne može biti govora. U skladištu će se nalaziti relativno mali broj radioaktivnih izvora niske i srednje aktivnosti. Svaka veća bolnica u svijetu ima svoja interna skladišta u kojima se skladište izvori hiljadama puta jači od izvora koji će se naći u našem skladištu, pa nikome ne pada na pamet da takve bolnice gradi daleko od naseljenih mjesta”, objasnili su iz Agencije.

Na pitanje “Vijesti” da li postoji opasnost da će skladištenje u tom dijelu grada uticati na zdravlje ljudi ili životnu sredinu, kao i šta bi se desilo u slučaju hazarda, iz Agencije su odgovorili da je CETI podnio plan za djelovanje u slučaju radijacionog udesa i da je data saglasnost Sektora za vanredne situacije i civilnu bezbjednsot MUP-a.

Kako su saopštili, u tom Planu su razmatrani mogući udesi i odgovori na njih, a vjerovatnoća pojave elementarnih nepogoda je zbog konfiguracije terena i mjesta na kojem se nalazi skladište jako mala.

Visoko mišljenje iz Beča

Iz Agencije su “Vijestima” kazali da je Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču u više navrata slala ekspertske misije, koje su uvijek davale visoko mišljenje o skladištu, ozbiljnosti i spremnosti da se građani zaštite od radijacije.

Ranije je najavljeno da će 1. decembra 2011. biti izdata dozvola za skladište radioaktivnog otpada, ali se čekalo da pravilnici koji regulišu tu oblast budu objavljeni. Kako kažu iz Agencije, izdavanje dozvole je u završnoj fazi.

Prema podacima nadležnih, na teritoriji Crne Gore nalazi se 76 gromobrana, oko desetak radioaktivnih izvora u industriji, mali broj se koristi u industiriji, a nepoznat je broj javljača pozara.

U Plantažama i Inpeku spokojni

Nadležni u “Plantažama” i “Inpeku” kazali su da su informisani o otvaranju skladišta i da se radi o objektu koji je urađen po svim međunarodnim standardima. “U smislu potencijalnih opasnosti i eventualnih hazardnih situacija, informisani smo da se radi o objektu koji je izgrađen i značajnim dijelom finansiran, od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju iz Beča, uz poštovanje svih međunarodnih standarda. Informisani smo i da su stručnjaci Međunarodne agencije i EU vršili nadzor svih faza izgradnje Skladišta”, kazala je PR “Plantaža” Marija Rajković.

Tehnički direktor pekare “Inpek” Milko Beljkaš potvrdio je da su prošle godine predstavnici tog preduzeća obišli prostor gdje će se odlagati otpad. “Nisam relevantna osoba da komentarišem, ali mi se čini da nema ni najmanjeg rizika da ono može uticati na naš rad.

Demonstrirali su nam kako se skladišti, kako je zaštićeno skladište i osiguran taj otpad, ali i objasnili da se radi o materijalu koji nema preveliku radioaktivnost”, dodao je on.

Bonus video: