Više od 30 aktivnih policajaca ima neki psihički poremećaj

Policajcima koji imaju razne vrste psihičkih oboljenja zakazuju redovne ljekarske kontrole
541 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2012. 08:41h

Specijalista psihijatar zaposlen u Zdravstvenoj službi Uprave policije utvrdio je u decembru 2011. da od gotovo 5.000 policajaca njih 31 ima medicinsku dijagnozu "F", koja označava različite oblike psihičkih poremećaja.

Ta informacija je "Vijestima" potvrđena u Upravi policije, a o tom problemu svojevremeno je u Skupštini govorio bivši direktor UP Veselin Veljović.

On se žalio kako ima problema sa policajcima “koji su neuračunljivi”, i sa kojima, kako je kazao “ne znaju šta da rade”.

Iz policije je saopšteno kako se policajcima koji imaju razne vrste psihičkih oboljenja zakazuju redovne ljekarske kontrole, a tokom rada smanjuje kontakt sa strankama, pri čemu im se oduzima naoružanje.

Redovne kontrole

Pod šifrom F nalaze se razni vidovi demencije, oblici teške i duboke duševna zaostalosti, poremećaji socijalizovanog ponašanja, duševni poremećaji

Umjesto podatka ko je i u kojem trajanju odsustvovao sa posla zbog psihičkih poremećaja, "Vijestima" je saopšteno kako je jedino Invalidsko – penzijska komisija nadležna za odobravanje bolovanja pacijentima u trajanju dužem od 30 dana.

"Za sve pacijente sa konstatovanom dijagnozom 'F' obavještavaju se njihove starješine radi preraspodjele tih službenika na lakša radna mjesta, sa smanjenim obimom kontakta sa strankama, uz obavezno oduzimanje službenog naoružanja”, rekli su u policiji, ne objašnjavajući o kojim "lakšim" radnim mjestima je riječ.

Različiti oblici oboljenja

Psihijatri koje su “Vijesti” kontaktirali nijesu željeli da komentarišu ovu inforamciju, objašnjavajući kako šifra “F” označava različite oblike psihičkih oboljenja, od anksioznosti do šizofrenije.

"Bez detalja o bolesti nije moguće dati profesionalan komentar i sud, a svašta može biti pod šifom 'F', pa i obična anksioznost dobijena od težine posla", kazao je jedan od poznatijih crnogorskih psihijatara Borislav Mitrić.

U šifarniku međunarodne klasifikacija bolesti pod šifrom “F” nalaze se: razni vidovi demencije, oblici teške i duboke duševna zaostalosti, poremećaji socijalizovanog ponašanja, duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom više psihoaktivnih supstanci.

Šifra “F” stavlja se i na oboljenja: svi oblici šizofrenije, stalna sumanuta duševna oboljenja, paranoje, manije, anoreksija, bolumija, neorganski poremećaj u polnom odnosu, odvratnost prema polnom odnosu i odsustvo polnog uživanja, pretjerani polni nagon, kleptomanija, egzibicionizam, voajerizam, pedofilija, sadomazohizam, poremećaji uzrokovani upotrebom halucinogena...

Oboljeli tokom službe

Iz policije je objašnjeno kako je tokom zasnivanja radnog odnosa u UP neophodan uslov pismeni dokument kao dokaz o psihofizičkoj sposobnosti za rad:

"Pregledi se obavljaju u sklopu obaveznog sistematskog pregleda u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama".

Galerija

Bonus video: