Briga o vidu dovela ih u Šestane

Lajonsi postoje od 1917. godine, osnovani su u Čikagu, a pune 92 godine okosnica njihovog humanitarnog djelovanja je pomoć slijepima i slabovidima. U Crnoj Gori zasad postoje dva Lajons kluba, a već su pokrenute inicijative za formiranje klubova i u drugim gradovima
890 pregleda 0 komentar(a)
Provjeren vid đaka i zaposlenih, Foto: Radomir Petrić
Provjeren vid đaka i zaposlenih, Foto: Radomir Petrić

Međunarodna kampanja “Vid na prvom mjestu (SightFirst)”, koju punih 29 godina sprovodi Lajons Klab Internešenel (LCI), od ove sedmice je prvi put zastupljena i u Crnoj Gori.

Zahvaljujući Lajonsima LC Bar Antibaris i LC Podgorica Host, kampanja je počela u barskoj seoskoj Mjesnoj zajednici Šestani. U OŠ “Bratstvo-jedinstvo“ u Đuravcima, obavljen je besplatan pregled vida učenika, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo.

Specijalista oftalmolog dr Nataša Đakonović- Jovović pregledala je sve učenike, a potom i zaposlene u školi.

“Odradili smo utvrđivanje slabovidosti na jednom oku, a od 12 učenika, kod troje smo našli na sreću neke sitnije probleme koji mogu da se riješe nošenjem naočara i vježbama. Ovo je zaista divna akcija, u kojoj smo svi uživali, nadamo se da će biti nastavljena”, kazala je Đakonović-Jovović koja radi u Dječjoj bolnici KCCG.

Humanitarni program vrijedan više od 143 miliona dolara, dosad je najobuhvatnija svjetska kampanja za zaštitu vida i spada u ključna polja djelovanja LCI, najveće svjetske humanitarne volonterske organizacije sa 1,4 miliona članova u 47.000 klubova u 210 zemalja svijeta.

Direkor škole Fikret Sinanović zahvalio je ispred učenika i kolektiva, a mali kuriozitet je da je već tokom pregleda u Đuravcima pristiglo interesovanje iz Ostrosa i Virpazara, da akcija bude izvedena i tamo. “Namjera nam je bila ne samo da se ovim pregledom preventivno djeluje, već i da simbolično skrenemo pažnju na djecu - đake koja žive u seoskim sredinama i kojima za razliku od njihovih vršnjaka u gradovima, nisu uvijek dostupni ovakvi vidovi pomoći. Želja nam je da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete ova akcija postane tradicionalna”, saopštili su “Vijestima“ Ćazim Petović i Ilijaz Osmanagić iz LC Bar Antibaris.

Lajonsi postoje od 1917. godine, osnovani su u Čikagu, a pune 92 godine okosnica njihovog humanitarnog djelovanja je pomoć slijepima i slabovidima. U Crnoj Gori zasad postoje dva Lajons kluba, a već su pokrenute inicijative za formiranje klubova i u drugim gradovima.

Bonus video: