Mešter od maski ne želi da vrijeđa

“Skoro da nema maskenbala Praznika mimoze na kome sam učestvovao, a da nisam osvojio bar jednu od tri prve nagrade. Raduju me nagrade, one su i podstrek za ono što radim”, kaže Ivan
1255 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Peulić, Foto: Privatna arhiva
Ivan Peulić, Foto: Privatna arhiva

Razveseliti ljude, našaliti se na račun naših naravi, ukazati na društveni problem - neke su od ideja vodilja Novljanina Ivana Peulića, vrsnog meštra izrade maski.

Što zamisli, to njegove vješte ruke i izrade.

Trgovac po zanimanju, zanat je sticao je uz svog oca Živka - Kvala. Ivanov otac postao je poznat prije 45 godina kada je maskom Paja Patak dugo godina, na neki način, bio i zaštitni znak maskenbala Praznika mimoze koji ove godine slavi 50 godina postojanja. Od tada je izradio 230 pojedinačnih, a autor je i koautor pedesetak grupnih maski.

Uz tako bogato očevo iskustvo, i neosporan sopstveni talenat, Ivan je ubrzo prepoznat kao uspješan i maštovit kreator maski.

Odmah su uslijedile i nagrade – prvu je dobio prije 20 godina.

“Skoro da nema maskenbala Praznika mimoze na kome sam učestvovao, a da nisam osvojio bar jednu od tri prve nagrade. Raduju me nagrade, one su i podstrek za ono što radim”, kaže Ivan.

Među pedesetak maski koje je uradio, Ivan izdvaja “Ne brže od života”. “Uradio sam puno maski za koje sam dobijao nagrade, pohvale, ali nikada nijedna maska nije već od prvog pojavljivanja izazvala erupciju emocija, kao ta. Sjećam se da smo s jednog do drugog kraja sale u kojoj se održavao maskenbal, prelazili četrdesetak minuta prostor koji se može preći za manje od pet, jer su nas posjetioci zaustavljali, hvalili, htjeli da se slikaju sa nama. Maska je, gdje god se pojavila te godine, izazvala veliku pažnju”.

Ivan priča da pravi maske koje su reakcija na aktuelne političke, ekonomske i kulturne prilike u gradu, Crnoj Gori, ali i u okruženju i svijetu.

Tako je u vrijeme kada je u SAD bila aktuelna afera tadašnjeg predsjednika, kreirao masku “Klinton (Bil) I Monika (Levinski)”.

Maska “Rokeri s Morača” rađena prije desetak godina, predstavljala je tadašnju vrhušku vlasti - Svetozara Marovića, Mila Đukanovića, Filipa Vujanovića i Ranka Krivokapića.

Satira nije uvreda

“Nisam imao neprijatnosti kada sam se našalio na račun nekih političara ili rukovodećih ljudi, osim kada sam radio masku ‘Mladić - Karadžić’, kaže Peulić.

Ističe da satira ili ironija ne znače i uvredu ličnosti. “To sam uvijek izbjegavao”.

Ivan je i član Hercegnovskog pozorišta u kome je glumio, ali i radio kao scenograf.

To iskustvo mu je, kaže, dobrodošlo na maskenbalima, jer maska ima prevashodnu ulogu da zabavi i animira posjetioce.

Sa ocem i prijateljima kreirao je lutke koje se tradicionalno, kao krivci za sve nevolje koje su u prethodnoj godini snašli Novljane, javno spaljuju na kraju Praznika mimoze.

Sa prijateljima je prije pet godina osnovao NVO Maškare. Sa grupnim maskama postaju redovni učesnici karnevala u Rijeci, Makarskoj, Pančevu, Šapcu, Vrnjačkoj Banji, Strumici...

“To su neponovljiva iskustva, naročito ona sa Riječkog karnevala na kome nastupa preko 130 grupa. Uvijek smo dobrodošli, a gostoprimstvo i prijateljstvo osjećamo na svakom koraku. Riječani su i ove godine naši gosti“.

Peulić kaže da je bal pod maskama, kao društveni ventil kroz koji se ljudi oslobađaju bremena svakodnevnih identiteta, za njega ostaje neiscrpna kreativna inspiracija.

Želi da izloži sve urađene maske

Ivan već četiri godine sa ocem, bratom Ilijom sa kojim i inače dosta radi, i prijateljima iz Maškara kreira abrum i alegorijska kola kojim se najavljuje Praznik mimoze.

Njegova želja je da organizuje izložbu maski koje je radio, a misli da bi za Herceg Novi bilo atraktivno kada bi alegorijska kola bila izložena na prometnom javnom mjestu u gradu, bar do narednog Praznika mimoze, a ne samo dok traje fešta žutom cvijetu u čast.

Ističe da su ovogodišnja alegorijska kola već zapažena na društvenim mrežama i da za njih dobijaju pohvale.

Bonus video: