Budva: Haotično u taksi prevozu

Predstavnici taksi udruženja ponovili su da je „neozbiljno i neprofesionalno da se stavlja na javnu raspravu jedan akt koji nije zaokružen"
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 17:27h

Da je haotično stanje u taksi prevozu na teritoriji budvanske opštine, saglasili su se i opštinari, i policija i taksisti, ali njihova viđenja da je nacrt odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza, koju je na javnoj raspravi predstavio Sekretarijat za gradsku infrastrukturu i ambijent, dokument koji daje pozitivne smjernice da se problem riješi, bila su potpuno različita.

Dok su taksisti, njih oko 40, okupljenih u velikoj sali Skupštine opštine, ostali pri stavu da opštinske odluka samo otežava ionako lošu situaciju u kojoj su se našli legalni taksisti, iz lokalne uprave, ipak, tvrde da upravo taj dokument daje pozitivne smjernice kako bi se sistem doveo u red.

Naime, nacrtom odluke, koji će nakon javne rasprave, te razmatranja komisije u kojoj će biti i članovi taksi udruženja i individualni taksisti, dobiti konačnu formu, pa tek onda biti upućen Skupštini na usvajanje, kako navodi načelnik resornog sekretarijata Nikola Divanović, cilj je da se napravi efikasan okvir koji će omogućiti da se taksi prevoz uredi.

"Pomognite da napravimo red"

Novine opštinske odluke, koje su predstavljene taksistima, odnose se, prije svega, na korišćenje taksi stajalista.

“Pomognite nam da napravimo red u djelatnosti kojom se vi bavite. Ova odluka je kao polazište imala da su upravo legalni taksisti oružje kako bi se taksi prevoz uredio”, bio je apel Divanovića, koji je najavio i veću angažovanost inspekcijskih službi prilikom spreovođenja odluke.

Do sada je važilo pravilo da svako taksi vozilo može da koristi svako taksi stajalište na kojem trenutno ima slobodih mjesta. Međutim, od sada će svako taksi vozilo imati tačno određeno stajalište, koje može da koristi kao i pripadajuće parking mjesto u okviru njega. Taksi stajališta će biti markirana posebnim bojama na saobraćajnom znaku, kako bi se međusobno razlikovala. Potpuna novina je uvođenje takozvane vinjete. Svako taksi vozilo imaće vinjetu u boji koja odgovara boji stajalista na kojem obavlja djelatnost. Za korišćenje taksi stajališta plaća se taksa i naknada u skladu sa opštinskim propisima o taksama i naknadama, a taksi stajalište i parking mjesto će biti dodjeljivano u skladu sa planom postavljanja privremenih objekata na teritoriji opštine Budva. Jedno parking mjesto mogu da dijele najviše dva taksi vozila u različitim vremenima – novine su koje su predložili opštinari, a koje su naišle na oštre kritike taksista.

Svi ugroženi od nelegalnih prevoznika

Međutim, kako je rekao taksista Dragan Vukadinović, inspekcijski nadzor je „nula, kako lokalni, tako i državni“.

“Svi smo ugroženi od nelegalnih prevoznika. Ovaj posao radim 17 godina i ne treba da budem pravnik da kažem da ova odluka nije dobra, jer ipak sam na ulici proveo toliko vremena i znama kako sve funkcioniše”, kazao je Vukadinović.

Sa javne rasprave

Njegov kolega Branko Drešić naveo je da je minulog ljeta na budvanskim ulicama bilo oko hiljadu taksi vozila, od kojih 600 bez licence.

“Odluka je potpuno neodrživa jer, primjera radi, ako uspijem da zakupim taksi mjesto koje je na tom parkiralištu pod brojem šest, kako mislite da ću uzeti klijenta kada važi nepisano pravilo da klijent ide uvijek u vozilo koje je na mjestu jedan. Znači li to da ću, ako zakupim mjesto na Jazu, tamo morati cijelu zimu da provedem i kako mogu tamo naći klijente”, kazao je Drešić.

Predstavnici taksi udruženja ponovili su da je „neozbiljno i neprofesionalno da se stavlja na javnu raspravu jedan akt koji nije zaokružen, sa veoma bitnim djelovima, prije svega kaznenemnom politikom, koje nema u novoj odluci“.

Predstavnici taksi udruženja ponovili su da je „neozbiljno i neprofesionalno da se stavlja na javnu raspravu jedan akt koji nije zaokružen"

“U nacrtu nije razjašnjeno postupak na koji način se planira dodjeljivanje taksi stajališta, čime se osatvlja prostor pravnim dilemama. Nije definisano šta se dešava sa taksi prevoznicima koji ne dobiju na korišćenje taksi stajalište, niti je definisana novčana nadoknada za korišćenje stajališta. Jedna od rijetklih razlika u odnosu na aktuelnu odluku je vinjeta, definisano je gdje treba da stoji, ali ne i kaznena odredba za one koji je ne pojeduju. Smatramo jako neozbiljnim što u radno tijelo koje je osnovano za donošenje ove odluke nije bilo predstavnika nekog ko obavlja taksi djelatnost”, naveli su taksisti.

Savjetnik u Sekretarijatu za privredu Vasko Milanović naglasio je da je Opštine izdala 347 licenci za taksi prevoz, uz napomenu da Opština ne može da propisuje kaznenu politiku jer je to zakonom definisano za sve zakonske povrede.

Grb za prepoznavanje

Uputivši podršku Opštini što je započela rješavanje problema, rukovodilac ekspoziture policije područne jedinice Budva Željko Džarić ocijenio je da je da je stanje u taksi prevozu zaista haotično, posebno tokom ljeta.

“Ne treba biti neki stručnjak. Dovoljno je samo ljeti poslije jedan sat po ponoći prošetati ulicom i vidjeti o čemu se radi"

“Ne treba biti neki stručnjak. Dovoljno je samo ljeti poslije jedan sat po ponoći prošetati ulicom i vidjeti o čemu se radi. Zamislite ako imate 347 vozila sa taksi licencom, plus još nelegalne taksiste, pa učesnike u prevozu, i ako pomnožimo sa dužinom vozila, dobićemo cifru od 2,5 kilometara. E to je probelm što su sva ta vozila poslije ponoći na ulicama, pa je policija prinuđena da mnoge isključuje iz saobraćaja. Po našem mišljenju, problem nelegalnih taksista može se riješiti kao obavezno da se na prednjoj strani vozila zalijepi grb opštine Budva, čime će se jasno odvojiti oni koji imaju licencu i koji nemaju. Takođe, naš zahtjev je da se u odluci među kriterijumima o tome ko može obavljati ovu djelatnost uvrsti da osoba mora imati prebivalište u Budvi, da se protiv njega ne vodi krivišni postupak, odnosno da nije odgovarao za teža krivična djela, kao i teška djela iz bezbjednosti saobraćaja”, rekao je Džarić.

Dubrovnik kao primjer

Šef odborničkog kluba SNP Mijomir Pejović smatra da se u Budvi mora smanjiti broj taksi vozila, te dao primjer Dubrovnika.

“Dubrovnik, koji ima duplo više stanovnika, ima ukupno 160 taksi vozila. I ta brojka je tek prošlog ljeta, na uporno insistiranje , sa 90 povećana na 160. Mislim da Budva treba da primjeni isti princip, jer ono što smo imali prošlog ljeta bio je haos. Takođe, sada imamo slučajeve da taksisti koji su na minulim izborima 2005. dobili uvjeravanja da će im dug za porez biti eliminisan ako glasaju za koga su glasali, dobijaju naloge da izmire svoja dugovanja. Mogu da im poručim da sa tim računima idu kod onih koji su im obećali da će im oprostiti dug”, kazao je Pejović.

Galerija

Bonus video: