Tužiteljka Vukčević: Nije sporna količina, već cijena izvedenih radova

"Tražim novo vještačenje zbog nedorečenosti i neobjektivnosti, te da se sve provjeri, jer možda ni mi nismo u pravu", kazao je Marović
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 20:38h

Zamjenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević protivila se prijedlogu odbrane da se obavi novo finansijsko vještačenje dokumentacije kojim bi se utvrdilo koliko su iznosili ukupni troškovi izgradnje fabrike za preradu vode, te da li je u tom poslu nastupila šteta za Opštinu Budva, a pribavljena korist za "Zavalu invest".

Tužiteljka je navela da nije sporna količina izvedenih radova, već da je samo sporna cijena tih radova, zato nema potrebe da se angažuje vještak građevinske struke.

"Vještak ekonomske struke Borka Boričić je vještačila onaj period od početka izgradnje fabrike "Osmoza", pa do dana kada je posao između "Zavala invest" i Opštine Budva realizovan izjavom o kompenzaciji (novembra 2008), i nije bilo potrebe uzimati u obzir radove koji su izvedeni u 2009. i 2010. godini", kazala je tužiteljka.

Sporno u dopuni nalaza vještaka Borke Boričić za optuženog Dragana Marovića je metodologija obračuna troškova.

"Vještak je kazala da je materijalno-finansijska dokumentacija metoda za obračun troškova. Ja tvrdim da ta metoda ne postoji. Nije poštovala računovodstvene standarde prilikom obračuna troškova.

Nepoštovanje tržišnosti privrednog subjekta u tržišnim uslovima, jer je koristila prefakturisane cijene podizvođača. I poslije ovog nalaza i dalje ostaje nejasno šta se dešavalo između Opštine Budva i "Zavale invest" od 13. oktobra 2008. pa do kraja 2010.

"Vještak je kazala da je materijalno-finansijska dokumentacija metoda za obračun troškova. Ja tvrdim da ta metoda ne postoji. Nije poštovala računovodstvene standarde prilikom obračuna troškova", tvrdi Marović

Imam primjedbu na jedinačne cijene, jer vještak nije uzela u obzir indirektne troškove, finansijske rashode, ostale rashode, te dobit u odgovarajućoj srazmjeri. Tražim novo vještačenje zbog nedorečenosti i neobjektivnosti, te da se sve provjeri, jer možda ni mi nismo u pravu", kazao je Marović.

Za advokata Stevana Damjanovića, branioca Đorđa Pinjatića, vještak Boričić nema stručni kapacitet da obavi analizu izvještaja koji je izradila komisija.

I ostali branioci, advokati Dragoljub Đukanović, Petar Minić, Hamid Ganjola, Mališa Milović, te okrivljeni Dragan Žinić, prigovorili su dopuni nalazu vještaka.

Sudija Valentina Pavličić je kazala da se glavni pretres nastavlja 13. marta, te da će odlučiti o prijedlozima odbrane za novo vještačenje.

Galerija

Bonus video: