U stanovima za socijalne slučajeve ne žive ugroženi

Situacija u Nikšiću, kada su stanovi u pitanju, je veoma teška, možda i najteža u Crnoj Gori, kazali su iz Komisije za dodjelu stanova
170 pregleda 0 komentar(a)
Stanovi Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Stanovi Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.03.2012. 08:46h

Prema podacima nikšićkog Opštinskog sindikalnog povjereništva (OSP), koje djeluje pri Savezu sindikata Crne Gore, u gradu pod Trebjesom ima oko 1.800 zaposlenih koji nijesu riješili stambeno pitanje. Tačan broj onih koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a koji su bez krova nad glavom se ne zna, ali je zato, prema podacima Centra za socijalni rad, u Nikšiću u januaru evidentirano 1.779 korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice.

Situacija u Nikšiću, kada su stanovi u pitanju, je veoma teška, možda i najteža u Crnoj Gori.

„Situacija u Nikšiću, kada su stanovi u pitanju, je veoma teška, možda i najteža u Crnoj Gori. U saznanju sam da ima tridesetak stanova koji se nenamjenski koriste, jer lica koja u njima borave nijesu socijalni slučajevi. Ima i stanova koji su otuđeni, ali ne znam njihov tačan broj. Kad bi se svi ti stanovi priveli namjeni, dosta ljudi bi moglo da se socijalno zbrine“, kazao je Jovanović.

Počela provjera

Predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić je, podstaknut odborničkim pitanjima koja je na sjednici SO postavio Jovanović, a tiču se stanova namijenjenih ljudima koji su u stanju socijalne potrebe, formirao petočlanu međuresorsku komisiju čiji zadatak je da obiđe sve te stanove i utvrdi pravni osnov njihovog korišćenja. Komisiju čine službenici Direkcije za imovinu, Sekretarijata za uređenje prostora i stambene poslove, Sekretarijata za društvene djelatnosti i Centra za socijalni rad.

Jedan korisnik tog stana živi u selu Bršno, dok drugi sa porodicom živi u Podgorici, a obojica više nijesu korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice.

„Komisija je obišla stanove koji se nalaze u naselju Gračanica, pregledala 18 stanova koji su vlasništvo Opštine, a koje koriste lica u stanju socijalne potrebe i tom prilikom je utvrđeno da se dva stana, oba od po 30 metara kvadratnih, koriste nenamjenski i da u tim stanovima niko ne živi, već deset godina. Jedan korisnik tog stana živi u selu Bršno, dok drugi sa porodicom živi u Podgorici, a obojica više nijesu korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice. Zbog toga je, u skladu sa zakonom, potrebno pokrenuti postupak radi hitnog iseljenja iz pomenutih jedinica“, kazala je direktorica Direkcije za imovinu Rosanda Nikolić.

Utvrđivanje ko koristi i da li se namjenski koriste i ostali stanovi je u toku.

Skupština opštine Nikšić, pored toga što je formirala Komisiju za dodjelu stanova licima u stanju socijalne potrebe, prije pet godina, donijela i odluku da se iz budžeta izdvaja 0,03 odsto izvornih prihoda.

„Za pet godina izdvojeno je nešto više od 150.000 eura i do sada ta sredstva nijesu realizovana. Moglo bi se početi sa izgradnjom stambenih zgrada namijenjenih osobama u stanju socijalne potrebe, a taj novac bi mogao biti iskorišćen za vraćanje kreditnih anuiteta“, kazao je Jovanović.

Opština će pomoći

On je to predložio predsjedniku Opštine koji je, kako je kazao Jovanović, predlog prihvatio, a njegova realizacija zavisi kako od finansijskih sredstava, tako i od angažovanosti pojedinaca i institucija.

Za pet godina izdvojeno je nešto više od 150.000 eura i do sada ta sredstva nijesu realizovana.

Bonus video: