EU traži od Vlade da zaštiti Solanu

"Iz Brisela stiže jasna poruka i Vladi i vlasniku ulcinjske Solane da je za njen opstanak, zbog međunarodne važnosti za ptice, zainteresovana EU"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 17:11h

Komesar Evropske komisije za životnu sredinu Janez Potočnik pozvao je Vladu da preispita da li su odluke o prenamjeni područja ulcinjske Solane u turističko-razvojnu zonu u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i sa obavezama koje Crna Gora ima prema EU.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica saopštili su da je Potočnik, reagujući na njihov zahtjev, preporučio Vladi, da vodi računa o tome s obzirom da područje Solane već uživa neke međunarodne statuse.

"U dopisu se ističe "da se od Crne Gore, kao kandidata za članstvo u EU, očekuje da osigura da sve nove investicije budu u skladu sa evropskim zakonima i prinicipima", pa Komisija "naglašava značaj poštovanja evropske prakse kada je priroda u pitanju". Iz Brisela poručuju da svaki "razvoj" u blizini ili u zaštićenim područjima, uključujući i promjenu namjene zemljišta, mora prije svega biti podvrgut adekvatnim procjenama uticaja na životnu sredinu koje su u skladu sa EU zakonima, a što nije bilo urađeno u slučaju ulcinjske Solane", saopštili su iz Centra.

U pismu upućenom prirodnjacima, Potočnik navodi da će EK istražiti slučaj Solane i raspravljati o tome sa predstavnicima Vlade sljedećeg mjeseca u Briselu.

"Iz Brisela stiže jasna poruka i Vladi i vlasniku ulcinjske Solane da je za njen opstanak, zbog međunarodne važnosti za ptice, zainteresovana EU", smatraju u Centru.

Bonus video: