Ministarstvo odbrane više ne tereti Čobeljića zbog izjava medijima

Čobeljić na glavnom pretresu pred Vojno-disciplinskim vijećem, kazao da se postupak protiv njega vodi zbog sindikalnog djelovanja
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 19:14h

Lider sindikalne organizacije u Vojsci Crne Gore potpukovnik Nenad Ćobeljić se pred disciplinskom komisijom izjasnio da nije kriv za prestupe za koje ga tereti prijava i njegov pretpostavljeni, pukovnik Ramiz Pejčinović.

Predsjednik Sindikalne organizacije VCG, na glavnom pretresu pred Vojno-disciplinskim vijećem, kazao je da se postupak protiv njega vodi zbog sindikalnog djelovanja.

On je dodao da disciplinski postupak nije pokrenut odmah po navodnoj povredi vojne discipline, već je to urađeno nakon konferencije za novinare na kojoj je ukazivao na kontinuitet antisindikalne diskriminacije u Vojsci.

"Disciplinski postupak se vodi zbog mog sindikalnog djelovanja, SOVCG je izložen pritiscima zbog javnog iznošenja odnosa u službi. U 14 mjeseci je pokrenuto pet postupaka protiv mene i to je pokazatelj da se radi o namjenskim postupcima jer prije osnivanja SOVCG nijesam nikad disciplinski odgovarao", kazao je Čobeljić.

On se, pred disciplinskim vojnim vijećem potpukovnika Zdravka Petrovića, izjasnio da nije kriv za prestupe koji mu se stavljaju na teret – nedostavljanje mjesecnog referata o stanju u logistickoj bazi u oktobru prošle godine i davanje netačnih podataka u izvještaju o stanju u Vojsci na dan 17. oktobar, takođe prošle godine.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

Čobeljić je izjavio da mjesečni referati, iako predviđeni planom, nijesu dostavljani bez direktne naredbe komandanta logističke baze, konkretno pukovnika Pejčinovića, čega u oktobru nije bilo. Tvrdi i da to što izvještaj nije dostavljen nije uticalo na sistem komandovanja ili ugrozilo bezbjednost.

I po drugoj tački prijave, unošenje netačnih podataka u izvještaj koji je kao dežurni oficir dostavio 17. oktobra, Čobeljić kaže da nije kriv i da se radi o omašci tehničke prirode.

Čobeljićev advokat Vladan S. Bojić kazao je novinarima po okončanju pretresa da su u pitanju “trivijalni propusti” i da je motiv sindikalna aktivnost Čobeljića. Bojić navodi i da iza hajke stoji Pejčinović, protiv koga su navodno pokrenuti i krivični postupci.

"Pejčinović se nalazi u svakoj tački zahtjeva zaključka za pokretanje postupka protiv Čobeljića", rekao je Bojić.

Prijava protiv Čobeljića za davanje neovlašćenih izjava medijima je, zbog zastarjelosti, stavljena "ad acta".

Nastavak disciplinskog postupka protiv lidera sindikata u Vojsci Crne Gore zakazan je za petak, kada bi trebalo da budu saslušani svjedoci.

Galerija

Bonus video: