Jočić: Ostavljanje para sestrama u porodilištu je crnogorska tradicija

Jočić kaže i da se pacijentkinje nezadovoljne radom ljekara mogu obratiti Ljekarskoj komori
83 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, Foto: Bellyitchblog.com
trudnica, Foto: Bellyitchblog.com
Ažurirano: 06.03.2012. 15:57h

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore, Djoko Jočić, smatra da bi Ministarstvo zdravlja, kroz uvodjenje eksternog nadzora, trebalo da ispita sve češće prituzbe porodilja na stanje u porodilištu Kliničkog centra.

“Ukoliko postoje validni podaci da je higijena na niskom nivou ili da ima drugih stručnih propusta, o tome bi trebalo da se zamisli Ministarstvo zdravlja i da napravi eksterni nadzor nad radom te institucije na ciji stručni rad postoje primjedbe. To se vrlo često radi”, rekao je Jočić Radiju Vijesti.

Jočić kaže i da se pacijentkinje nezadovoljne radom ljekara mogu obratiti Ljekarskoj komori, ali u pisanoj formi, sa imenom i prezimenom jer se na osnovu anonimnih prijava postupci ne mogu pokrenuti.

Djoko Jočić podsjeća da Komora može izreći novčanu sankciju, ukor, privremeno ili trajno oduzimanje licence za rad.

Upitan da prokomentariše česte ali nikad dokazane pritužbe da roditelji novorodjenčadi medicinskim sestrama prilikom izlaska iz porodilišta ostavljaju po 20, 50 ili 100 eura, Jocic kaže da je to crnogorska tradicija neformalnog davanja.

“Mđjutim, gdje je granica između neformalnog davanja i prave korupcije? To je izuzetno ružno i time bi, prije svega, trebalo da se pozabavi menadžment Kliničkog centra”, poručio je Jočić.

Bonus video: