Vojvodić će dijeliti povišice i otkaze

On je pozvao direktore da “prepoznaju” ljude koji ne rade, ili uopšte ni ne dolaze na posao, ocijenivši da za takve nema mjesta u RTCG
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 17:08h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) jednoglasno je odlučio da se znatno povećanje zarada vodećih novinara, urednika i direktora Javnog servisa.

Savjet je usvojio predlog generalnog direktora Rada Vojvodića o izmjenama i dopunama Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu, kojima je predviđeno nagrađivanje zaposlenih u visini od jedne, pa do čak tri neto zarade u RTCG.

Na predlog člana Gorana Đurovića, Savjet je, međutim, naložio menadžmentu da donese precizne normative po kojima će zaposleni biti nagrađivani, ako u kasi RTCG bude novca.

Đurović je istakao da je to neophodno uraditi kako bi proces nagrađivanja bio “čist”, odnosno da bi se izbjegle priče o partjskim, kumovskim i prijateljskim vezama.

Sa Đurovićem su se saglasili predsjednik Savjeta Dušan Simonović i Draško Đuranović, koji je ocijenio da normativi eliminišu mogućnost manipulacije i da ih je lako uspostaviti.

Direktorka Televizije Radojka Rutović istakla je da se varijabile ni do sada nijesu dijeljene “đuture”

Simonović je upozorio da naročito treba voditi računa o tome ko se i zbog čega nagrađuje, kako RTCG ne bi bankrotirala.

“Da ne dođemo u situaciju u kojoj je Grčka, gdje su godinama nagrađivani radnici koji su ostajali na poslu do 3 sata poslijepodne”, pojasnio je Simonović.

Direktorka Televizije Radojka Rutović istakla je da se varijabile ni do sada nijesu dijeljene “đuture”.

“Novinari sa sva tri programa dobili su prošlog mjeseca ukupno 6.000 eura varijabila. Je li to puno”, upitala je Rutović.

Vojvodić tvrdi da neće dozvoliti da se sav novac troši na zarade zaposlenih.

“Biće mjeseci i bez varijabila, toga moraju da budu svjesni i zaposleni i direktori (Radija i Televizije)”, kazao je Vojvodić.

Usvojenim izmjenama, koje Savjet nije podržao u decembru prošle godine, predviđen je stimulans od jedne prosječne neto zarade za autore i voditelje emisija koje se emituju u udarnom terminu, do dvije za urednike programa i rukovodioce, a direktori čak do tri...

Nema većih plata dok se ne riješe viška

Vojvodić je istakao da se zarade neće povećavati sve dok na platnom spisku RTCG ne bude 604 zaposlena, odnosnono stotinjak manje nego sada.

“Od toga neću odustati, neću ići u ekonomski sunovrat, po cijenu odlaska iz ove kuće”, poručio je Vojvodić.

On je pozvao direktore da “prepoznaju” ljude koji ne rade, ili uopšte ni ne dolaze na posao, ocijenivši da za takve nema mjesta u RTCG.

On je pozvao direktore da “prepoznaju” ljude koji ne rade, ili uopšte ni ne dolaze na posao, ocijenivši da za takve nema mjesta u RTCG

Na Sjednici usvojeni su Pravilnik o autorskim i izvođačkim pravima i naknadama i Pravilnik o planiranju produkciji/postprodukciji, emitovanju i arhiviranju programa.

Savjet je dao zeleno svjetlo i na Pravilnik o računovodstvenim politikama i Pravilnik o obavljanju finansijuskih i

računovodstvenih poslova, što je dio obaveta koje RTCG mora da ispuni nakon negativnog mišljenja Državne revizorske institucije (DRI).

DRI je dala negativno mišljenje na finansijski izvještaj RTCG za 2010. godinu i naložila 13 preporuka i mjera koje je rukovodstvo dužno da realizuje do kraja marta.

Vojvodić nagrađen zbog dobrih rezultata

Savjet je jednoglasno odlučio da nagradi Vojvodića sa oko 1.350 eura za odlične rezultate postignute u posljednja tri mjeseca.

Na predlog Simonovića, Savjet je odlučio da dodijeli bonus Vojvodiću u iznosu od jedne neto-zarade u RTCG, odnosno oko 450 eura, što je u skladu sa ugovorom o radu potpisanim sa generalnim direktorom.

"Uspjeli smo da zaustavimo sunovrat i povratimo gledanost, imamo televiziju sa kojom možemo da budemo zadovoljni... To treba adekvatno nagraditi"

"Uspjeli smo da zaustavimo sunovrat i povratimo gledanost, imamo televiziju sa kojom možemo da budemo zadovoljni... To treba adekvatno nagraditi", obrazložio je Simonović predlog da se Vojvodić nagradi.

U skladu sa ugovorom o radu, Vojvodićeva mjesečna zarada iznosi oko 1500 eura, predviđen je i bonus za generalnog direktora, u zavisnosti od finansijske situacije i rezultata rada,

"Poslodavac prilikom usvajanja periodičnih i godišnjih obračuna RTCG može odlučiti da se zaposlenom na zaradu... dodaju još do dvije prosječne neto zarade u RTCG za prethodni mjesec, zavisno od raspoloživih sredstava, odnosno ostvarenog finansijskog rezultata", piše, između ostalog, u ugovoru.

Galerija

Bonus video: