U pljevaljskim selima teško prihvataju da ne smiju graditi bez papira

Sekretar Sekretarijata uređenja prostora Opštine Pljevlja: Gradi se mimo propisa, a može se pretpostaviti kakvo je stanje u tom pogledu na selu
0 komentar(a)
Pljevlja, selo, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, selo, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.03.2012. 08:36h

Da bi izgradili kuću, štalu ili neku drugu građevinu mještani na seoskom području moraju imati građevinske dozvole, koje im ranije nijesu bile potrebne. Mnogi su to prihvatili sa nevjericom, a neki još nijesu spremni da ispoštuju takvu odluku već grade na svoju ruku, kršeći tako zakon koji je donijet 2008. a njegove izmjene 2011. godine.

Sekretar Sekretarijata uređenja prostora Opštine Pljevlja, Miomir Šljukić kaže da je Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata donijet u septembra 2008. godine uz izmjene 2011. godine, i propisuje obavezu pribavljanja odobrenja za gradnju, za sve porodične stambene objekte na području opštine, pa i na selima. Dozvola je potrebna i za rekonstrukciju stambenog objekata, a naknada za izdavanje građevinske dozvole, kako je rekao Šljukić, simbolična je.

„Čak i štale koje su predviđene kao ekonomski objekti u funkciji poljoprivrede moraju imati građevinsku dozvolu. Odredbe zakona se ne odnose na pomoćne i privremene objekte, koji se regulišu posebnim propisima”, ističe Šljukić.

On ističe da su od usvajanja Prostorno-urbanističkog plana (PUP) za opštinu Pljevlja u martu 2011. godine, stvoreni svi uslovi za nesmetano dobijanje građevinskih dozvola na cijeloj teritoriji opštine.

„Interesovanje građana za dobijanje građevinske dozvole je, ipak, malo i sporadično. Od marta 2011. do sada su izdate tri dozvole za izgradnju porodično-stambenih objekata i po jedna dozvola za izgradnju poslovnog i stambeno-poslovnog objekta. Izdato je, takođe, do 30 urbanističko tehničkih uslova za izgradnju objekata. Do sada desetak poljoprivrednika koji su učestvovali u MIDAS projektu i tražili kredit od Investiciono- razvojnog fonda, dobili su potvrde da se može graditi farma ili poljoprivredni objekti na određenoj parceli“, rekao je Šljukić.

Po zakonu nakon prijave

Šljukić je dodao da mnogi građani nijesu upoznati sa odredbama zakona, dok se ne pojave određeni problemi, ali da se informisanost o ovoj oblasti širi.

“Osnovni razlog zbog kojeg se ljudi sa seoskog područja najčešće javljaju za građevinsku dozvolu je nemogućnost priključenja na elektroenergetsku infrastrukturu, ili nakon što im Inspekcija zaštite prostora podnese prijavu.

U tim slučajevima obično se radi o građevinama koje su počele da se grade na seoskom području koje je bliže gradu”, objašnjava Šljukić. On ističe da se u gradu prave objekti koji ne zadovoljavaju statičke propise konstrukcije.

„Gradi se mimo propisa, a može se pretpostaviti kakvo je stanje u tom pogledu na selu”, kaže Šljukić.

Bonus video: