Vojvodić ne odustaje od trostrukih povišica

Vojvodić smatra da je nagrađivanje zaposlenih u visini od jedne pa do čak tri neto zarade u RTCG realno
69 pregleda 0 komentar(a)
Savjet RTCG, Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.03.2012. 00:28h

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Rade Vojvodić očekuje da će članovi Savjeta danas podići ruku za znatno povećanje zarada vodećih novinara, urednika i direktora Javnog servisa.

Vojvodić smatra da je nagrađivanje zaposlenih u visini od jedne pa do čak tri neto zarade u RTCG realno i da će zbog toga dobiti zeleno svjetlo Savjeta.

Prema saznanjima “Vijesti”, neizvjesno je, međutim, da li će biti usvojene predložene izmjene i dopune Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu, što je Savjet već odbio da uradi krajem decembra prošle godine.

“Najbitnije je da se ne premaši budžet, odnosno da za varijabile ne ide više od 19 odsto ukupnih sredstava namijenjenih za isplatu zarada. Stoga očekujem da će Savjet usvojiti izmjene. To, međutim, ne znači da će varijabile biti isplaćivane svakog mjeseca, pretpostavljam da će biti mjeseci kada nećemo isplatiti ni euro”, kazao je Vojvodić juče “Vijestima”.

Vojvodić: Odvojiti radnike od neradnika

Član Savjeta Goran Đurović, međutim, smatra da RTCG nema novca za značajnije povećanje zarada i da će to biti moguće tek nakon što se riješi pitanje viška zaposlenih.

Predloženim izmjenama, sa kojima se saglasio i reprezentativni Sindikat, predviđen je stimulans od jedne prosječne neto zarade za autore i voditelje emisija koje se "emituju u udarnom terminu i za RTCG predstavljaju posebnu vrijednost zbog velike gledanosti i slušanosti i interesa javnosti..."

Ako Savjet prihvati Vojvodićev predlog, urednici programa i rukovodioci moći će da računaju na dodatak do dvije prosječne zarade, a direktori čak do tri.

"Zavisno od raspoloživih sredstava i radnog učinka koji se periodično procjenjuje", piše u predloženim izmjenama.

Prema ranije saopštenim podacima, prosječna zarada u RTCG iznosi oko 450 eura, pa bi, ako Savjet da zeleno svjetlo, direktori i pojedini urednici zarađivali više od ministara.

Vojvodić, međutim, smatra da je i nagrađivanje način da se odvoje radnici od neradnika.

On je poručio da neće tolerisati radnike koji su, kako je kazao, na višemjesečnim bolovanjima, a u isto vrijeme rade na drugom mjestu

“Ima puno ljudi koji mnogo rade, ali ima i onih koji uopšte ne dolaze na posao i koji bi trebalo da odu iz ove kuće”, kazao je Vojvodić, ocijenivši da su godinama u RTCG “dovođeni i ovakvi i onakvi”.

On je poručio da neće tolerisati radnike koji su, kako je kazao, na višemjesečnim bolovanjima, a u isto vrijeme rade na drugom mjestu.

“Takvi će dobiti otkaz... Pojedini shvataju zaposlenje u ovoj kući samo s aspekta obezbjeđivanja socijalnog osiguranja”, tvrdi Vojvodić.

Izmjena Pravilnika nije među tačkama dnevnog reda današnje sjednice, ali će se o tome sigurno raspravljati.

Savjet će, između ostalog, razmatrati Predlog Pravilnika o autorskim i izvođačkim pravima i naknadama u RTCG.

Bulatoviću Radio, Vuković i Vukadinović pred smjenom

Dosadašnji direktor Instituta za medije Radojica Bulatović imenovan je za direktora Radija Crne Gore, umjesto Buda Raičevića kome je istekao mandat. Vojvodić je kazao da će Bulatović stupiti na dužnost 1. aprila.

No, tu, po svemu sudeći, nije kraj kadrovske kombinatorike u RTCG, po kojoj su mnoga urednička mjesta dobili zaposleni sa TV IN, sa koje se Vojvodić i vratio na državnu televiziju.

Vojvodić je kazao “Vijestima” da će Marina Vuković i Olivera Vukadinović obavljati dužnost urednice Prvog odnosno Satelitskog kanala do skorog usvajanja novog kolektivnog ugovora. Vojvodić je ranije najavio da ima namjeru da smijeni Vuković i Vukadinović, iako se direktorica Televizije Radojka Rutović, navodno, oštro protivi smjeni urednice Prvog kanala.

Od kada se jesenas iz TV IN vratio u RTCG, Vojvodić je imenovao Vanju Šipovac za direktoricu marketinga, Đorđija Kustudića za urednika sportskog programa, Lanu Sekulić za urednicu Drugog kanala.

Svi oni su donedavno bili urednici i direktori u TV IN, osim Kustudića koji je takođe nekada radio u toj privatnoj televiziji. Vojvodić je, takođe, zaposlio i jedan broj novinara i tehničara sa TV IN.

Bonus video: