Bošković: Poligon na Sinjajevini treba državi, nije za gradnju NATO baze...

Mještani su najavili su da će iskoristiti mogućnost mjesnih referenduma, ali i druge opcije, kako bi spriječili “da im se vodoizvorišta zagade, a planina učini nebezbjednom i za turiste i za mještane”
153 pregleda 4 komentar(a)
Tribina u Kolašinu, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Tribina u Kolašinu, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 15.05.2018. 17:31h

Mještani koji koriste katune na Sinjajevini ostali su danas pri stavu da neće dobrovoljno pristati na gradnju vojnog poligona na toj planini.

Ministar odbrane Predrag Bošković je poručio sa tribine u Kolašinu da se vježbovno-strelišni poligon neće koristiti za gradnju NATO baze, uništavanje municije, viška naoružanja..., naglašavajući da neće doći do uništavanja biodiverziteta i vodenih potencijala.

On je kazao da odluka o gradnji poligona nije konačna, već će biti donesena nakon što se uradi sve je što potrebno i pribave potrebne dozvole: “Nepobitno je da državi treba poligon za bojeva gađanja, a s obzirom na veličinu naše Vojske, ta bi gađanja zaista bila minimalna i prema našim procjenama, apsolutno ne bi uticala na zagađenje životne sredine. Konačnu odluku daće institucije koje se bave tim pitanjima, nakon čega ćemo i mi donijeti konačan sud”, rekao je ministar.

Mještani su najavili su da će iskoristiti mogućnost mjesnih referenduma, ali i druge opcije, kako bi spriječili “da im se vodoizvorišta zagade, a planina učini nebezbjednom i za turiste i za mještane”.

Crnogorska vojska im, kažu, ne smeta, ali da bi gradnja poligona onemogućila i poljoprivredu i turizam.

Bošković, koji je rekao da je na razgovor s Kolašincima došao jer ga je zamolila poslanica DPS Marta Šćepanović, obećao je da će vojni poligon na Sinjajevini mnogo koristiti mještanima. Odgovorajući na pitanje mještana rekao je i da se “ni na Sinjavini ni bilo gdje u Crnoj Gori neće graditi NATO baze, a da će na tom poligonu biti samo crnogorski vojnici”.

“Vojska nije ovdje da samo bi izvršila gađanje, već da bi planinu približila i omogućila da je što više ljudi posjeti. Vojska će, kada definišemo lokaciju posebne namjene, probiti nove puteve i poboljšati vodosnabdijevanja. ”, kazao je on mještanima.

Bošković je objasnio da će stavove Kolašinca prenijeti Vladi i da “ne želi konfrotaciju sa mještanima”.

“Građane je trebalo upoznati ranije, da bi znali kako sa svojim planovima vezanim za planinu. A i onim koje imamo sa Evropskom komisijom za otvaranje planine Sinjajevine, preko projekta regionalnog parka prirode”, kazala je predsjednica Opštine Željka Vuksanović.

Zatražila je da se, prije svega, uradi studija o uticaju na životnu sredinu planiranog projekta. Objasnila je da na sastanak nije pozvana i da se na njemu pojavila ko građanka. Mještani su imali primjedbe što su, kako tvrde, za sastanak saznali sa plakata oblijepljenih po gradu prethodnog dana. 

Zona bezbjednosti za čovjeka na 200 metara

Kako je objasnio pukovnik Saša Ivanović na poligonu na Sinjavini bilo bi izvođeno gađanje projektilima umanjenog punjenja od tri kg. Ta količina, tvrdi on, podrazumijeva da je zona bezbjednosti za čovjeka na 200 m. Godišnje, tvrdi pukovnik, ukupna količina eksploziva u nekoliko gađanja ne bi premašila pola tone, što je dva ili tri puta, kako je rekao, manje nego što aktivira tokom probijanja autoputa.

Bonus video: