Vozili i podmazivali od studentskih para

Komentarišući način na koji raspoređuje studentski novac, Ognjen Jovović sa Filozofskog fakulteta kaže da Golubović možda ima i neku strategiju za vraćanje novca KAP-a
193 pregleda 0 komentar(a)
Studenti, protest, Studentski parlament, Foto: Boris Pejović
Studenti, protest, Studentski parlament, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.03.2012. 15:26h

Da se studentski novac iz državnog budžeta nemilice troši, svjedoči finansijski izvještaj za 2011. koji je usvojila Skupština Studentskog parlamenta (SP).

Skiciranu tabelu sa skraćenim nazivima studentskih organizacija kojima je uplaćeno ukupno 36 i po hiljada eura, bez pečata i potpisa, predsjednik Parlamenta Petar Golubović predstavio je, tvrde članovi, kao dio finansijskog izvještaja.

Novac su dobili i Udruženje studenata za sport i fizičku kulturu 3.370 i Studentski univerzitetski servis 1.000 eura.

Medicinskom fakultetu pripalo je 700, Biotehnološkog 1.055, Arhitektonskom 500, Građevinskom 870. U izvještaju se navodi daje Mašinski dobio 600 eura, a po hiljadu i po Metalurško-tehnološki i Fakulteta dramskih umjetnost.

Pomorski fakuletet iz Kotora dobio je 1.200, dok su najmanje dobili studenti Fakulteta za primjenjenu fizioterapiju i Fakulteta političkih nauka, 90 odnosno 70 eura.

Novac su dobili i Udruženje studenata za sport i fizičku kulturu 3.370 i Studentski univerzitetski servis 1.000 eura.

Sve po zakonu

Golubović je "Vijestima" objasnio da se novac raspoređivao na osnovu zahtjeva koje su vijeća i organizacije slale, kao i na osnovu projekata i njihovog značaja.

"Neke organizacije uopšte nijesu imale aktivnosti za koje su potrebna sredstva, pa vjerovatno zbog toga nijesu slale zahtjeve", kazao je Golubović i dodao da je su u 90 odsto slučajeva poslati zahtjevi ispunjeni.

On je objasnio da je studentima Filozofskog fakulteta sugerisano da pošalju zahtjeve, ali su, kako je rekao, podnijeli samo dva i u skladu sa tim su im uplaćena sredstva.

Na pitanje zašto su student Pravnog fakulteta dobili preko šest hiljada, Golubović kaže daje to jedna od najaktivnijih studentskih organizacija, "koja okupljavelikibroj studenata i iziskuje velika sredstva".

Dio Golubovićevog izvještaja

Ipak na spornom djelu njegovog izvještaja našle su se i studentske organizacije poput

"Turist Ko" koji je dobio preko 7.000 i "USA СГ oko tri hiljade za koje sagovornici 'Vijesti" tvrde da su nepoznate studentima.

"Nije mi poznato za koje projekte su dobili pomoć, kao ni da li su ti projekti realizovani i kakvu su konkretnu korist imali studenti od toga", kaže predstavnik ETFa u SP Matija Ratković.

Ipak, organizacija "Turist Ko", prema riječima predsjednika SP, sprovodi projekte od velikog značaj a za sve studente.

"On je pokretač i suorganizator Sajma sezonskog zapošljavanja 'Summer Job', organizator Spring Break koji je na koncertu Crvene jabuke okupio 4.000 studenata, Turizmijade, Međunarodnog foruma studenata turizma, posjeta međunarodnim sajmovima u Beogradu i Berlinu, sportskih takmičenja itd.", kaže Golubović, dok je organizacija Udruženje studenata akademija (USA) sa Cetinja dobila sredstva za odlazak na međunarodnu konferenciju akademija u Valensiji i za projekat Bijanalea studenata akademija koji se i dalje rеаlizuje.

Od Vlade i Ministarstva 16 hiljada

Te organizacije nijesu precizno navedene ni u formalnom finansijskog izvještaju SP kojim raspolaže Univerzitet Crne Gore i prema kojem je SP tokom 2011. godine iz državnog budžeta dobio oko 55 hiljada eura.

Jednako štur dokument sadrži pečat i potpis predsjednika SP kao i stavku "sopstveni prihodi". Tu se navodi da je SP od Ministarstva prosvjete, zbog čije obrazovne politike je organizovao proteste, dobio preko 16.000 eura.

Od novca za poboljšanje uslova studiranja i studentske aktivnosti SP je skoro 1.500 eura izdvojio za zarade predstavnika studenata na svim državnim fakultetima.

Od novca za poboljšanje uslova studiranja i studentske aktivnosti SP je skoro 1.500 eura izdvojio za zarade predstavnika studenata na svim državnim fakultetima.

Komentarišući način na koji raspoređuje studentski novac. Ognjen Jovović sa Filozofskog fakulteta kaže da Golubović možda ima i neku strategiju za vraćanje novca KAP-a.

"Ipak je on predsjednik, mora da troši novac na telefon, može da ima i sekretarice i svoj kabinet. Sa njim smo procvjetali, premda, ni oni prije njega nijesu bolji bili", kaže ironično Jovović.Međutim, predsjednik SP tvrdi da su novac trošili samo za telefon, kopiranje i gorivo. "To su mala sredstva i troši ih svaka organizacija koja funkcioniše", kazao je Golubović.

Studentski predstavnici su u izjavama za 'Vijesti" članove SP optuživali za izdaju i otkazivanje protesta, nazivajući ih "malim tajkunima koji troše studentski novac".

Bonus video: