problemi u zatvoru

Marković kritikuje upravu ZIKS-a, sporni uslovni otpusti

U ovoj godini smo, samo za dva mjeseca, utrostričili broj uslovnih otpusta u odnosu na kompletnu prošlu godinu, kazao je Marković
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.02.2019. 21:49h

Ministar pravde Duško Marković kazao je da nije zadovoljan radom Komisije za uslovne otpuste, koja je prošle godine iz ZIKS-a otpustila 10 zatvorenika.

U istom periodu, u 2011, direktor te institucije Milan Radović odobrio je 1.016 uslovnih otpusta.

“Postojao je ozbiljan pristup Komisije u donošenju restriktivnih odluka. Pojedini članovi Komisije, u pojedinačnih zahtjevima, komentarisali su okolnosti iz biografija zatvorenika i na osnovu toga cijenili da li im treba dati pravo na uslovni otpust. Potpuno pogrešan pristup”, saopštio je Marković na sjednici skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode.

Štrajk je imao uticaja

Zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković tražio je da uprava ZIKS-a objasni zašto su pojedini zatvorenici, sa kojima je razgovarao početkom februara, premješteni u druge zatvore

Marković je objasnio da je štrajk vjerovatno uticao i na rad Komisije za uslovni otpust.

“U ovoj godini smo, samo za dva mjeseca, utrostričili broj uslovnih otpusta u odnosu na kompletnu prošlu godinu”, kazao je on.

Potpredsjednik Vlade je dodao da je za njega prihvatljiv zahtjev zatvorenika koji su, između ostalog, tražili da se pri odlučivanu o uslovnom otpustu ne uvažava negativno mišljenje policije.

“Policija mora obrazložiti pozitivno ili negativno mišljenje i Komisija će o tome odlučivati, a ne da njihovo mišljenje bude obavezujuće”, kazao je Marković.

Baković: Kažnjeni zbog razgovora sa mnom

Ombudsman je kazao da još nije dobio snimke iz zatvora, kako bi utvrdio da li su pojedini zatvorenici bili maltretirani

“To je jako ružno. Ispada da su oni zbog razgovora sa mnom bili kažnjeni”, konstatovao je Baković.

Odgovoreno mu je da su zatvorenici premješteni iz bezbjednosnih razloga.

Ombudsman je kazao da još nije dobio snimke iz zatvora, kako bi utvrdio da li su pojedini zatvorenici bili maltretirani.

Marković je rekao da je takvo ponašanje čelnika ZIKS-a neprihvatljivo: “Ako ombudsman traži hitno, onda se mora postupiti hitno”.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica pitala je ko će odgovarati što snimci još nisu dostavljeni zaštitniku, ali joj nije odgovoreno jer je Marković, zbog obaveza, sjednicu napustio nešto ranije.

Prije nego je otišao, on je najavio da će Ministarstvo kojim rukovodi preuzeti punu odgovornost nad radom ZIKS-a, u svim segmentima.