Don Dejan Turza: Amfilohije najučeniji živi teolog SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski poklonio svoja sabrana djela katoličkom svešteniku koji je na specijalizaciji u Zagrebu
449 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.03.2012. 18:23h

U katolički župni ured Svetoga Roka u Donjoj Lastvi stigla je neuobičajna pošiljka - komplet od 15 tomova sabranih dijela mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.

Upravitelj župe, don Dejan Turza, za potrebe svoje stručne specijalizacije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) u Zagrebu, obratio se Pravoslavnoj mitropoliji Crnogorsko–primorskoj da mu ustupi potrebnu literaturu.

„Iščitavajući pravoslavnu teologiju uočio sam da u biblioteci KBF-a u Zagrebu nedostaju značajna djela visokopreosvećenog dr Amfilohija Radovića, koji je, uz dr Irineja Bulovića, zasigurno najučeniji živući teolog Srpske pravoslavne crkve“, kazao je don Dejan Turza.

Sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske, protoprezbiter Obren Jovanović je stoga don Turzi predao Amfilohijeva sabrana djela, a upravniku biblioteke KBF u Zagrebu, u popratnom pismu, uz pozdrave u Hristovoj ljubavi, poručio:

„Imajući u vidu saradnju pravoslavnih i katoličkih teologa bogoslovnih fakulteta iz Ljubljane, Zagreba i Beograda, koja je uspostavljena sedme i osme decenije XX vijeka, u kojoj je znamenito mjesto imao mitropolit Amfilohije, dostavljamo za biblioteku KBF-a do sada izašlih 15 tomova sabranih djela mitropolita crnogorsko-primorskog, dr Amfilohija Radovića. Projektovano je da taj korpus sadrži 40 tomova. Nadamo se da će tomovi koje Vam dostavljamo, kao i oni koji će biti objavljeni, a koje ćemo Vam poslati, biti od intelektualne i duhovne koristi čitaocima.“

Bonus video: