Masline iz "Plavog horizonta" ne idu u Podgoricu

Vidaković je objasnio da se premještaju ne samo masline, već i druge ukrasne, ali i samonikle biljke, koje se nalaze oko bivšeg hotela
203 pregleda 0 komentar(a)
masline, Bar, Foto: Arhiva Vijesti
masline, Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.03.2012. 18:46h

Direktor i vlasnik podgoričke firme “Ekoplant“ Željko Vidaković kazao je da se masline iz maslinjaka u kompleksu bivšeg hotela “Plavi horizont“, u uvali Pržna kod Tivta, premještaju u skladu sa svim propisima zaštite.

Pojava radnika koji su orezivali stare masline, iskopavali ih i pakovali u posebne kontejnere proteklih dana uzbunila je dio javnosti u Krtolima. Kompanija „Qatari Diar“, koja je vlasnik tog kompleksa u kome gradi novi luksuzni hotel i turistički resort ranga pet zvjezdica, prekjuče je saopštila da se aktivnosti u maslinjaku odvijaju u skladu sa “važećim zakonima kao i uslovima definisanim kroz urbanistički plan “Pržno I”, koji se odnose na zaštitu vegetacije dobrog boniteta na toj lokaciji”.

Vidaković je objasnio da se premještaju ne samo masline, već i druge ukrasne, ali i samonikle biljke, koje se nalaze oko bivšeg hotela.

“Ono što na ’Plavom horizontu’ radi kompanija ’Qatari Diar’, jedan je od rijetkih, a možda i jedini primjer, kako se na pravi način pristupa zaštiti zatečenih maslina i drugih biljnih vrsta. Premještanje biljaka radi se u skladu sa projektom firme ’Pan Plus’ iz Podgorice, kojim je predviđao premještanje stabala i formiranje rasadnika, takođe u sklopu lokaliteta bivšeg hotelskog kompleksa, do završetka izgradnje novih objekata”, kazao je Vidaković.

Mnoge masline sa primorja završile u Podgorici

On je rekao da se „Ekoplant“, kao najpovoljniji i najbolji ponuđač, ugovorom obavezao da na toj lokaciji formira rasadnik, gaji i dvije godine čuva masline i ostala stabla, među kojima su i višedecenijske palme od nekoliko metara visine, koje su, kao i masline, velike vrijednosti.

„Masline sa ’Plavog horizonta’ se ne voze u rasadnik u Podgoricu, jer je to nije bilo predviđeno projektom“, naglasio je Vidaković

„Masline sa ’Plavog horizonta’ se ne voze u rasadnik u Podgoricu, jer je to nije bilo predviđeno projektom“, naglasio je Vidaković.

On je dodao da “Ekoplant“ u svom posjedu trenutno ima više od 50 komada različitih vrsta odnjegovanih stablašica, starih i po nekoliko stotina godina.

Mnoge masline s primorja su, zbog izgradnje objekata, kao i putne infrastrukture, završile u njihovim rasadnicima.

„Neke od njih smo otkupili, a neke su nam poklonjene samo da bi im se život produžio, jer je presađivanje jedini način da se sačuvaju ta stabla i ona se ne mogu oštetiti ako se to radi stručno“, rekao je direktor “Ekoplanta“.

Bonus video: