SNP: O gradskom zemljištu se pita samo Mugoša

Vujović: Uvjereni smo da donošenje odluke otvara dileme da li je lokalna vlast u Podgorici i njen prvi čovjek ograničeni ustavom i zakonom
0 komentar(a)
Vladimir Vujović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.03.2012. 10:48h

Predstavnici Kluba odbornika Socijalističke narodne partije u Skupštini Glavnog grada smatraju da je nedavnim usvajanjem Odluke o određivanju građevinskog zemljišta koje će biti predmet raspolaganja u 2012. godini, samim time što je lokalna samouprava odlučila da to bude odluka o prodaji, došlo do zloupotrebe zakona i Skupštine.

Iz te partije ističu da i pored toga što je članom 45 Zakona o lokalnoj samoupravi jasno propisano da Skupština raspolaže imovinom, to pravo uistinu dodijeljeno je gradonačelniku Podgorice.

Predsjednik kluba SNP-a Vladimir Vujović i njegov partijski kolega Aleksa Bečić pozivaju građane da se detaljnije upoznaju sa Odlukom, koja je objavljena u Službenom listu i time postala dostupna svim građanima.

"Pomenuta odluka je suštinski osporavana od strane našeg kluba i uvjereni smo da njeno donošenje otvara dileme da li je lokalna vlast u Podgorici i njen prvi čovjek ograničeni ustavom i zakonom, da li se jemči pravo na lokalnu samoupravu ne samo odbornicima, već i građanima Podgorice, i najvažnije, da li se jemči pravo svojine, odnosno, da niko ne može biti lišen ili ograničen u tom pravu, osim kada to zahtijeva javni interes uz pravičnu naknadu", ističu iz SNP-a.

Predsjednik kluba SNP-a Vladimir Vujović i njegov partijski kolega Aleksa Bečić pozivaju građane da se detaljnije upoznaju sa Odlukom, koja je objavljena u Službenom listu i time postala dostupna svim građanima

"Takav predlog je na zalaganje gradonačelnika Podgorice Skupština odbila i pored činjenice da u 20 opština u Crnoj Gori, isključivo Skupštine raspolažu imovinom tako što u svakom konkretnom slučaju donose konkretnu odluku. Ista ovlašćenja koja se tiču raspolaganja građevinskim zemljištem Skupštini Glavnog grada data su i njenim Statutom", ističu iz te partije.

Kako je odluka objavljena u Službenom listu, Vujović i Bečić ističu da prodaja 208 urbanističkih parcela čija veličina prelazi 1. 700 000 kvadratnih metara, može odmah da počne.

"U slučaju da prodaja krene "dobro" i da Glavni grad proda sve što je planirao, članom sedam iste odluke je predviđeno da“ ukoliko se tokom kalendarske godine ukaže potreba za raspolaganjem građevinskim zemljištem mimo zemljišta iz člana dva i tri te odluke (dakle, preko 1.7000 000), Skupština Glavnog grada će o tome odlučiti posebnom odlukom", podsjećaju oni.

Odluka obuhvata i parcele zbog kojih je Glavni grad tužen?

Predstavnici SNP-a smatraju da postoji osnovana sumnja da ova odluka obuhvata i urbanističke parcele za koje postupak restitucije za povraćaj oduzetih imovinskih prava nije završen, jer su u toku sudski sporovi, koji nijesu pravosnažno okonćani, a u kojima je tužen Glavni grad.

"Poznato je da se u listu nepokretnosti registruje postupak restitucije i ta zabilježba treba da predstavlja zakonsku zabranu prodaje i raspolaganja, sve dok se sudski sporovi ne završe konačnom presudom. Javnost je i ovih dana upoznata da zbog gubljenja brojnih sporova pred nadležnim sudom grad trpi ogromnu štetu", ističu iz SNP-a.

Iz te partije podsjećaju da u 2011. godini nije bilo izvještaja o prodaji zemlje kako je bilo predviđeno odlukom, a takva obaveza za 2012. godinu Odlukom nije predviđena, već je koncipirana obaveza gradonačelnika da o tome izvijesti kroz godišnji izvještaj o radu.

Po cijeni od 200 eura prihod bi bio 340 miliona

"Ako bi se planirana prodaja ostvarila u cjelini i recimo postigla cijena u prosjeku od 200 eura po kvadratnom metru, onda bi grad ostvario prihod od 340. 000 000 eura. I pored činjenice da izvršna vlast pokazuje spremnost da donese i novu odluku i uveća broj prodatih kvadrata, postavlja se pitanje da li je u Podgorici zaista sve prodato ili ima još zemljišta koje se može prodati kako Podgorica ne bi bila naša, dakle grad svojih građana, po onoj narodnoj “ posle nas potop”", ističu odbornici SNP-a.

Oni tvrde da je "spas svakako u činjenici da ovako značajna ponuda može samo da obezvrijedi vrijednost zemlje i da se prodaje u bescjenje, ali samo dio jer na sreću nema onih koji bi kupili toliko koliko ova vlast želi da proda".

"Građani moraju da znaju da su Podgoricu gradili njeni resursi i ogromni potencijali, a ne bilo koji pojedinac. Ova vlast je gradila prodavajući zemlju i uređujući pretežno samo uže gradsko jezgro, i to tako da je konačna cijena radova u velikom broju slučajeva bila dvostruko veća od ugovorene", kazali su Vujović i Bečić.

Bonus video: