Vujanović: Nije dobro da Ustavni sud ukida odluke redovnih sudova

"Kada kažem da nije dobro, ne govorim to iz sudijske sujete, niti zato što kritikujem, već smatram da treba kritikovati stručnost mojih kolega u Ustavnom sudu", rekla je Vujanović
60 pregleda 0 komentar(a)
Svetlana Vujanović, Foto: Luka Zeković
Svetlana Vujanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.03.2012. 13:36h

Zamjenik predsjednika Apelacionog suda Crne Gore Svetlana Vujanović podržala je inicijativu predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice kojom je predložila izmjenu člana 56 Zakona o Ustavnom sudu, po kojem ima ovlašćenje da usvajajući ustavnu žalbu, može ukinuti sudske odluke.

"Predsjednica Vrhovnog suda traži izmjenu zakona i mislim da je to vrlo mudro, nego da traži ispitivanje ustavnosti zakona, a o tome bi odlučivao Ustavni sud, pa to možda ne bi bilo dobro", kazala je Vujanović, na konferenciji za novinare govoreći o rezultatima rada Apelacionog suda za 2011.

"U potpunosti podržavam inicijativu predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice za izmjenu člana 56 Zakona o Ustavnom sudu, koji daje ovlašćenja da usvajajući ustavnu žalbu ukida, može ukinuti čak i odluke Vrhovnog suda i predmet vratiti na ponovni postupak. Podržavam inicijativu iz razloga što smatram da Ustavni sud koji po Ustavu ima posebno određenje u posebnoj glavi Ustava, nije dobro da ukida odluke redovnih sudova. Ustavni sud ih danas ukida na osnovu zakona i svi sudovi u Crnoj Gori poštuju odluke Ustavnog suda. Kada kažem da nije dobro, ne govorim to iz sudijske sujete, niti zato što kritikujem, već smatram da treba kritikovati stručnost mojih kolega u Ustavnom sudu", rekla je Vujanović.

Prema njenim riječima "izuzetno mi imponuje svaka njihova odluka kada je pročitam i meni je lično edukativna".

"Tako u tom pravcu apsolutno nemam primjedbi. Međutim, ako pođemo od načina izbora sudija Ustavnog suda, ja se pitam da li je dobro da odluke redovnih sudova preispituje taj sud. Mislim, da je to malo i sa pozicije nezavisnosti pravosuđa, malo upitno. Tako da u tom dijelu ja u potpunosti podržavam inicijativu Vrhovnog suda, a u ime njega predsjednica. U očekivanju sam da će doći do izmjene tog zakona. Istovremeno i paralelno trebalo bi i mijenjati i zakon o krivičnom i praničnom postupku, u pravcu regulisanja obaveze redovnim sudovima da obnove postupak na zahtjev stranke u slučajevima kada je Ustavni sud konstatovao povredu nekog od ljudskih prava o kojima oni odlučuju u okviru svoje nadležnosti. Da se razumijemo, Ustavni sud je postupao po osnovu zakona i sudovi su poštovali odluke Ustavnog suda", rekla je Vujanović.

Podsjećamo da je krajem februara Medenica poslala inicijativu potpredsjedniku Vlade i ministra pravde Dušku Markoviću u kojoj napominje da je problematično što član 56 daje ovlašćenja Ustavnom sudu da usvajajući ustavnu žalbu "može ukinuti čak i odluke Vrhovnog suda i predmet vratiti na ponovni postupak", kada je "povrijeđeno ljudsko pravo ili sloboda zajamčena Ustavom".

Ona napominje da "nije prirodno da Ustavni sud raspravljajući po ustavnoj žalbi, ocjenjuje činjenice i bavi se dokazima koje su redovni sudovi prikupili i dali razloge o njima u svojim sudskim odlukama".

Bonus video: