Milaimi: Graditi i obnavljati povjerenje sa komšijama različitih vjerskih opredjeljenja

"Ramazan je mjesec blagoslova, sreće i napretka. S njim dolazi sigurnost od vatre i svjetlo koje sija noću kao i danju. U njemu je Lejletu-l-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci", kazao je Milaimi
1 komentar(a)
Muidin Milaimi (Novine)
Muidin Milaimi (Novine)
Ažurirano: 15.05.2018. 15:28h

Glavni imam barski i predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Muidin ef. Milaimi uputio je danas islamskim vjernicima ramazansku poruku u kojoj je naveo da je u mjesecu Ramazanu "počelo objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla".

"Ramazan je mjesec blagoslova, sreće i napretka. S njim dolazi sigurnost od vatre i svjetlo koje sija noću kao i danju. U njemu je Lejletu-l-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Dane njegove postimo, a noći mu u ibadetu provodimo. On vrata džennetska otvara, džehennemska zatvara, a šejtani su u njemu sputani. Kad postimo, srca bogobojaznošću punimo, jer cilj i rezultat posta je upravo bogobojaznost. Posteći snažimo naše duše i osposobljavamo ih da nad prohtjevima i strastima zavladaju i pod kontrolu ih stavljaju kako bismo od grijeha daleko bili", navodi efendija Milaimi .

U poruci se dodaje da je mjesec Ramazan prilika vjernicima da posebno povedu računa o jačanju međuljudskih odnosa, te da se nastoji što više pomagati jedni drugima "jer ukras jednog muslimana i muslimanke jeste pomoći bratu, sestri, komšiji, prijatelju".

"Ono o čemu takođe moramo povesti računa, bez obzira na sve ono što smo u proteklom periodu prošli, a možemo slobodno kazati da takvih iskušenja ima i danas, jeste graditi i obnavljati povjerenje sa našim komšijama različitih vjerskih opredjeljenja. Upravo ono što nas posebno krasi je taj naš odnos potvrđen istorijskim činjenicama i našim današnjim odnosom. Naravno, uz uvažavanje svih vrijednosti u različitostima, nadamo se da ćemo se i mi u svemu tome prepoznati. Živjeti u različitosti ne znači i asimilirati se nego živjeti sa svim svojim vrijednostima, nacionalnim, kulturnim i vjerskim. Uz ramazanske čestitke upućujem Allahu, dž.š. dovu da predstojeće mubarek ramazanske dane provedemo u istinskom ibadetu, dobrom zdravlju i međusobnom uvažavanju" poručio je Milaimi.

Bonus video: