Rupa do rupe na putu do Čajniča, radovi ni na vidiku

Rekonstrukcija saobraćajnice najavljivana prije tri godine, Savo Parača kaže da je projekat pri kraju
209 pregleda 0 komentar(a)
put Čajniče, Foto: Goran Malidžan
put Čajniče, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.05.2018. 14:46h

Put Pljevlja - Čajniče, jedina asfaltna veza iz tog grada sa BiH, i dalje je u lošem stanju, iako su iz Direkcije za saobraćaj prije tri godine najavljivali njegovu rekonstrukciju.

Ovaj putni pravac jedan je od lošijih u državi i neophodna je njegova hitna rekonstrukcija, zbog velikog broja rupa i ulegnuća na asfaltu.

Posebno rizične tačke su na dionicama puta na prilazu mjestu Baljenovac, dijelu puta preko planine Kovač, kao i lokacije Karovića poljana i Metaljka.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača u odgovorima dostavljenim “Vijestima” tvrdi da je projekat rekonstrukcije puta Pljevlja Metaljka u završnoj fazi.

“Projekat rekonstrukcije se radi u dvije faze. Prva faza od Pljevalja do sela Krće u dužini od 19 kilometara i druga faza od Krća do Metaljke u dužini od 18 kilometara. Projekat podrazumijeva proširenje puta na dvije trake ukupne širine 6,6 metara i računskom brzinom od 50 kiloetara na čas. Projektom je predviđeno ublažavanje krivina”.

On je kazao da ove godine planirano raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i nadzora na radovima na jednoj dionici puta.

Po okončanju tendera, a u zavisnosti od vremenskih uslova, počeće se sa izvođenjem radova”, rekao je Parača ne precizirajući kada bi to moglo biti.

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović ne vjeruje da će se ove godišne bilo šta raditi na ovoj dionici puta.

“Ako za tri godine od kada su ga najavili nisu završili projekat za 19 kilometra puta, onda će im im trebati 30 godina da urade kompletnu dokumentaciju i kompletne radove na ovoj dionici puta. Trenutno je ovaj put jedan od najgorih u Crnoj Gori. Prosto je nevjerovatno da o ovom putu ćute republičke i opštinske službe, odnosno nadležne saobraćajne inspekcije”.

On tvrdi da je prije nekoliko dana do Čajniča putovao oko dva sata iako je taj grad od Pljevalja udaljen svega pedesetak kilometara.

“Nema dijela puta koji je normalan. Čak i od granice na Metaljci do Čajniča je scena kao iz horor filmova. Udarne rupe ispucao i potonuo asfalt pun rupa je glavna odlika ovog puta. Do danas ozbiljnijih zahvata nije bilo na ovom putu, osim sporadičnog krpljenja rupa na primitivan način, koje je koštalo koliko dva moderna puta ”, ističe Mitrović.

Bonus video: