Uz manji broj planinara organizovan uspon na Prekornicu

U subotu ih je vrijeme poslužilo, ali su dionicu dugu preko 11 kilometara po veoma visokom i teškom snijegu prtili pet sati
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 14:50h

Uprkos lošem vremenu i odlaganju od dvije sedmice, ovogodišnja manifestacija „Tradicionalni uspon na Prekornicu“ organizovana je minulog vikenda i uspješno je protekla.

Zbog izuzetno velikog sniježnog pokrivača planinari ovaj put nijesu mogli doći kolima do doma na Studenom već su pješačili oko četiri kilometra.

Neposredno pred početak manifestacije veliki broj planinara koji su najavili dolazak na tradicinalni uspon, odustao je od te namjere, zbog čega ovogdišnja manifestacija nije bila masovna kao ranijih godina. Ipak, uprkos tome, u petak veče u domu na Studenom okupila su se 23 planinara.

Pored domaćina iz PSK Prekornica na Studenom su boravili planinari Obluna, Malog alpinističkog kluba, PK Nikšić, PK Gorica, PK Komovi i Visokogrci Crne Gore, a na uson do vrha Kula u subotu u šest sati krenuli su samo najspremniji.

Sekretar PK Prekornica, Nebojša Kalezić, "Vijestima" je kazao da je ispred doma na Studenom visina sniježnog pokrivača iznosila oko 1.3 metra.

U subotu ih je vrijeme poslužilo, ali su dionicu dugu preko 11 kilometara po veoma visokom i teškom snijegu prtili pet sati.

"Nešto poslije 11 sati na vrh je izašlo devet planinara, tri iz kluba domaćina, četiri iz PK Obluna i dva iz MAK-a. Nas šestoro išlo je sa krpljama, a dvoje sa skijama, dok je jedan od nas išao bez tih djelova opreme. Pri povatku niz kuloar užitak je bilo posmatrati spuštanje sa vrha planine na skijama", kazao je Kalezić.

Planinarima je u povratku do doma trebalo oko četiri sata hoda, a po povratku u dom druženje su nastavili do kasno u noć.

Galerija

Bonus video: