Pljevaljska opština plaća 215.000 za dnevnice profesora

Gradonačelnik Pljevalja traži da država pomogne finansiranje fakulteta u tom gradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2012. 19:44h

Pljevlja su jedina Opština u Crnoj Gori koja sama snosi troškove finansiranja studenata koji visokoškolsko obrazovanje stiču u svom gradu, ali je neizvjesno koliko će dugo lokalna uprava uspjeti da nosi taj teret, s obzirom na velike iznose koje izdvaja za izvođenje nastave i rad Akademskog centra u Pljevljima.

Potpisujući ugovor sa Mašinskim fakultetom Opština je na sebe preuzela velike finansijske obaveze, dok država, kao i nebrojeno puta do sada, nije pokazala zainteresovanost za učešće u ovom projektu.

Visoko obrazovanje je stvar države, a ne opštine

Gradonačelnik Pljevalja Miloje Pupović kaže da nova lokalna uprava nije protiv visokog obrazovanja, ali ističe da je sadašnji način finansiranja teško održiv.

"Visoko obrazovanje je svuda u svijetu stvar države, a ne opštine", kaže Pupović.

Prema ugovoru koji su 2008. godine potpisali njegov prethodnik Filip Vuković i dekan Mašinskog fakulteta profesor Goran Ćulafić lokalna samouprava obavezala se da obezbijedi prostorije za izvođenje nastave i opremanje kabineta, od najjednostavnijih nastavnih učila do projektora i računara. Posebno je interesantno da je Opština na sebe preuzela i obevezu finansiranja troškova puta profesorima, kao i njihovog smještaja, a uz to im isplaćuje i dnevnice.

Pupović

"Ugovorom je predviđeno da opština plaća profesorima put od Podgorice do Pljevalja i nazad, smještaj sa doručkom i dnevnice za dan održavanja nastave. Pored ovoga, opština se u skladu sa Ugovorom obavezala da plaća Mašinskom fakultetu 89.393 eura po semestru, odnosno 178.786 eura za jednu školsku godinu", rekao je Pupović.

On kaže da su profesori ranije bili smješteni u Hotelu “Gold” koji je izabran na tenderu raspisanom za smještaj i ishranu profesora.

U toku su aktivnosti da se za ovu godinu objavi novi tender, a profesori su, trenutno, do zaključenja novog tendera i odabira pružaoca usluga, smješteni u Hotelu “Oaza”.

Nekom majka, nekom maćeha

Gradonačelnik Pljevalja kaže da su se raspitivali kako je to regulisano u drugim gradovima u kojima ima neko istureno odjeljenje državnog fakulteta.

"Interesovali smo se kako je to u Bijelom Polju i Beranama i čini se da u ovoj oblasti postoji raznolikost. Oni imaju neki vid partnerstva sa državom. Preciznije i pojedinačne podatke će vam oni bolje dati, ali jedino opština Pljevlja sama snosi sve troškove", rekao je Pupović.

Za uplatu Mašinskom fakultetu, dnevnice profesorima i plaćanje noćenja sa doručkom u Nacrtu budžeta Opštine za ovu godinu planirano je 197.500 eura.

Za uplatu Mašinskom fakultetu, dnevnice profesorima i plaćanje noćenja sa doručkom u Nacrtu budžeta Opštine za ovu godinu planirano je 197.500 eura

Na pitanje da li je ovakav način finansiranja Mašinskog fakulteta dugoročno održiv i isplativ za lokalnu samoupravu, Pupović je kazao da „ovako kako ga održavamo to je, svakako, na račun nekih drugih projekata koje bismo mogli realizovati u opštini“.

"Treba preispitati da li je ovako najbolje, da li bi školovanje drugdje bilo jeftinije, da li bi drugdje to obrazovanje bilo bolje, da li kadrovi sa ovom diplomom nalaze posao... U svakom slučaju šarenilo u ovoj oblasti visokog školstva treba urediti. Država bi po ovom pitanju morala da zauzme ujednačen i jasniji stav", smatra Pupović.

Ako država ne pomogne, moguće i zatvaranje Akademskog centra

Na pitanje da li može doći do zatvaranja Akademskog centra ukoliko se država ozbiljnije ne uključi u njegovo finansiranje, Pupović je odgovorio da se sve može dogoditi.

"Šta ako nam za dvije godine niko ne bude htio da studira mašinstvo-smjer drvoprerada, jer već ima kadrova i sa tom diplomom nema posla", pita se Pupović.

U cilju smanjenja troškova sa dekanom Mašinskog fakulteta iz Podgorice Opština je u novembru prošle godine potpisala Aneks ugovora kojim je ranije ugovoreni iznos koji je plaćan Mašinskom fakultetu smanjila za oko 16.400 eura po godini.

Pupović očekuje da da će kroz novi tender znatno smanjiti i troškove smještaja profesora.

"Prvo da kažem da ja nisam potpisao ugovor. Učinili smo korekciju ugovora. Školska godina je već bila počela, pa sam i iz tog razloga morao potpisom nastaviti započeti posao. Ne znam da li još ima prostora za neke intervencije na smanjenju troškova, iako moram da istaknem veoma korektan odnos profesora Gorana Ćulafića u dosadašnjim dogovorima. Pitanje je šta i koliko ćemo moći naredne školske godine", odgovorio je Pupović na pitanje “Vijesti” da li bi kao i njegov prethodnik stavio potpis na ovakav ugovor.

Otvaranje fakulteta nije bilo jeftino

Pupović kaže da je izgradnja Akademskog centra u Pljevljima koštala čitavih 1.401.614 eura. Prema njegovim riječima, taj novac je utrošen na adaptaciju zgrade za Akademski centar u Vojnom logoru, studentski klub, izgradnju potpornog zida, parkinga, i nabavku dijela opreme.

"Pored ovoga, obaveze opštine po školskoj godini su bile oko 245.000 evra, od čega oko 215.000 po osnovu ugovora sa Mašinskim fakultetom, za dnevnice profesorima i noćenje sa doručkom, i oko 30.000 evra za plate zaposlenih i troškove komunalija i kancelarijskog materijala", kaže Pupović.

Pozdravljajući goste i studente na otvaranju Akademskog centra 2. septembra 2008. tadašnji predsjednik Opštine Filip Vuković kazao je da put od ideje do otvaranja fakulteta u Pljevljima nije bio nimalo lak ni jeftin, ali da je više nego opravdan, jer je ulaganje u nauku i školstvo jednako važno kao i investicije u infrastrukturu i gradnju novih objekata.

Na isturenom odjeljenju podgoričkog Mašinskog fakulteta u Pljevljima, smjer mehanička obrada drveta, prve godine upisano je 57 studenata, a narednih po četrdesetak.

Bonus video: