Rožaje: Penzioneri nezadovoljni, penzije ispod prosjeka

Starosnu penziju je ostvarilo 737 penzionera i ona iznosi 242,15 eura. Pravo na invalidsku penziju od 190,97 eura imaju 642 osobe
80 pregleda 0 komentar(a)
skupština penzionera, Foto: Aida Sadiković
skupština penzionera, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 26.02.2012. 18:27h

Rožajski penzioneri imaju za 23,23 odsto niža primanja u odnosu na republički prosjek, istakao je na skupštini lokalnog Udruženja penzionera predsjednik Šaban Nurković. On je rekao da je prosječna penzija u gradu na Ibru lani iznosila 198,28 eura, dok su njihove kolege u ostatku države u prosjeku primale 258,28 eura.

“Starosnu penziju je ostvarilo 737 penzionera i ona iznosi 242,15 eura. Pravo na invalidsku penziju od 190,97 eura imaju 642 osobe. Najniže su porodične penzije od 161,97 eura koje prima 787 penzionera”, rekao je Nurković.

Fazlija Redžović je podsjetio da 104 penzionera prima manje od 100 eura, a Tako Kardović je istakao da su najstariji Rožajci najsiromašnija populacija u tom gradu, zbog čega smatra neprihvatljivim umanjenje penzija na osnovu zahtjeva MMF-a. On je pozvao penzionere da se pobune protiv toga.

“Penzije su za dvije godine povećane za svega oko tri eura. To je mizerija za naše penzionere koji su ionako ugroženi i pogođeni niskim primanjima. Njih je dodatno pogodila elementarna nepogoda usljed koje su ostali bez hrane i ogreva. Zato pozivam sve penzionere da stanu u zaštitu svojih prava i usprotive se naumu za smanjenje primanja”, rekao je Kardović.

Dobijaju jednokratnu pomoć

Predsjednik UP Šaban Nurković je rekao da je lani 712 penzionera dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od 10 do 50 eura. Taj novac su obezbijedili Fond PIO i penzioneri kroz članarine, te putem solidarnosti i donacija.

Nurković se osvrnuo i na rad komisija koji je okvalifikovao kao uspješan. Posebno je istakao djelovanje komisija za sport i rekreaciju, i donacije. Komisija za stambena pitanja „nije bila u mogućnosti da bilo šta uradi na rješavanju stambene problematike penzionera“.

“Protekla godina će biti zapamćena i po tome što smo uspjeli da izdamo knjigu ’’Doživljeno ili zapamćeno’’ u kojoj su se našle najistaknutije ličnosti, pojedinci i kolektivi. Zbornik je štampan u 500 primjeraka. Novac za taj projekat obezbijeđen je od donacija, a dio od naših sredstava”, rekao je Nurković.

Bonus video: