Vojinović obišao opštine na sjeveru: Spremni za poplave

Nadam se da neće biti potrebe, ali mi smo dogovorili sa predsjednicima opština konkretne mjere, na konkretnim potezima i mislim da smo spremni u slučaju eventualnih poplava
50 pregleda 0 komentar(a)
snijeg Piva, Foto: Ivan Petrušić
snijeg Piva, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.02.2012. 18:50h

Pomoćnik ministra poljoprivrede za vodoprivredu Velizar Vojinović ocijenio je da će lokalne uprave na sjeveru Crne Gore spremno dočekati eventualne poplave koje bi mogle uslijediti usljed naglog otapanja snijega.

Vojinović je danas obišao Andrijevicu, Plav i Berane, gdje je sa predsjednicima opština razgovarao o konkretnim mjerama koje treba preduzeti da bi se preduprijedile posljedice mogućih visokih vodostaja.

"Nadam se da neće biti potrebe, ali mi smo dogovorili sa predsjednicima opština konkretne mjere, na konkretnim potezima i mislim da smo spremni u slučaju eventualnih poplava“, rekao je Vojinović.

On je kazao da je u Andrijevici najkritičnije na potezu rijeke Zlorečice u dužini od tri kilometra, ali da je tamo već urađen projekat regulisanja korita te rijeke koji treba brzo da počne da se realizuje.

„Na području te opštine radiće se još tri kilometra regulacije korita Lima na potezima od sela Trepče do rijeke Marsenića, zatim od Trešnjeva do Slatine, i od Andrijevice do Seoca“, rekao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, u Plavu je dogovoreno da se gradi 200 metara obaloutvrde na granici sa Albanijom, na rijeci Grnčar, gdje je najkritičnije.

"U Beranama smo još prošle godine primijenili model dogovora sa koncesionarima da očiste korito rijeke Lim, od ušća rijeke Bistrice do naselja Talum na izlazu iz grada. Taj model ćemo primijeniti i ove godine na kritičnim mjestima“, rekao je Vojinović.

Gradonačelnik Berana Vuka Golubović izrazio je zahvalnost koncesionarima koji su, kako je kazao, dali veliki doprinos u borbi sa sniježnim nepogodama i izrazio očekivanje da će tako biti i ako bude bila potrebna intervencija u slučaju velikih vodostaja.

"Dogovoreno je da koncesionari čiste korito rijeke Lim, a da njihova dobit bude rječni materijal koji će besplatno koristiti“, rekao je Golubović.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Velizar Vojinović je dan ranije obišao opštine Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje, gdje su takođe, kako tvrdi, dogovorene konkretne mjere i određene kritične tačke za intervenciju u slučaju velikih vodostaja zbog otapanja snijega.

Bonus video: