nakon nevremena

Na Žabljaku sve podsjeća na početak sezone: skijališta funkcionišu, skijaša - malo

"Tone snijega uklonili smo s platformi. Sletjele su i lavine, pa je skijalište sasvim bezbjedno", kaže Vuković
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 20:26h

Dobro očišćenim putem, oko koga su po nekoliko metara visoki sniježni bedemi, vodi put do Savinog kuka i dobro uređenog parkinga poznatog skijališta.

I staze su pripremljene, sve uspinjače i ski-liftovi u pogonu, ali ambijent podsjeća na kraj decembra, kada zvanično počinje sezona. Na skijalištu je, naime, malo skijaša.

Juče ih je bilo oko 200. Teška zima koja je zahvatila cijelu državu je, po mnogima, ostavila posljedice.

Šef skijališta Milorad Vuković kaže da su zaposleni svih proteklih dana bili na skijalištu kako bi tereni bili spremni.

"Bilo je puno posla i napora, i mi smo uspjeli da terene dovedemo u red. Sve staze koje mašine mogu savladati uređene su. Uklonili smo višak snijega gdje god je to trebalo. Sa krovova ugostiteljskih objekata i sa polazišta i okretnica uspinjača i ski-liftova.

Tone i tone snijega uklonili smo sa platformi, a najviše sa polazišta i kraja gornje uspinjače. Sletjele su i lavine, pa je skijalište sasvim bezbjedno", kaže Vuković.

Prema registracijama automobila na polovično popunjenom parkingu, gosti su pristizali iz Nikšića, Podgorice i primorja, ponajviše iz Boke. Tu je i nekoliko vozila iz Pljevalja i iz Srbije.

"Ja mislim da se narod uplašio od ovolikog snijega. Čudno je to, a razloga je jako malo", kaže Aleksandar Sforcan iz Novog Sada, popularni Brko, jedan od znakova prepoznavanja kafea “Dvorište” i kluba ekstremnih sportova “Ravnoteža sedam”.

"Danas je ojužilo, pa je snijeg spor. A do prije nekoliko dana bilo je super. I dok su ostali kukali zbog nevremena, ovi ljudi na skijalištu su radili, a mi bordovali. I izlazili pješice na vrh Savinog kuka, vozili prestižnu čistu stranu. Kako smo samo uživali. Pogledajte video-zapis na sajtu "YouTube". Neće ni ova jugovina vječito trajati. Biće još bolje, a ovo što ima na Durmitoru nema nigdje", kaže Sforcan.

Kao on, misle i četvorica drugova iz Nikšića, Budve i Kotora. Ispred te ekipe koja godinama dolazi na Durmitor, Ivan Drobnjak kaže da su svoj naum da dođu ovog vikenda realizovali tako što su se prethodno privatno informisali o situaciji.

"Nije nas pokolebalo ni to što smo putovali četiri sata jer smo pola vremena proveli u, čini mi se, nepotrebno zaustavljenim kolonama. U petak smo došli i odmah na dobro uređene staze.

Malo je sporiji snijeg, a u popodnevnim satima je super. Nijesmo se pokajali, kao nijednog trenutka svih ovih godina. Dolazićemo sve dok ima snijega", kaže Drobnjak.

Nada Radivojević iz Andrijevice i Milena Boljević iz Podgorice kažu da ih nevrijeme nije uplašilo, pa su sa svojim momcima došle da provedu vikend.

"Očekivali smo da žičara ne radi, kad ono sve u funkciji i dobro pripremljene staze. Nama je OK, ali čini nam se da je skijalište zaostalo za drugim u državi i okruženju koja su se razvijala.

Mislimo da je trebalo uvesti poludnevni ski-pas i kao izbor i u okolnostima kad ne radi gornja uspinjača. Ovo skijalište ocjenjujemo prosječnim. Može i mora biti bolje. Dosta se potroši a malo uzvrati", kažu Nada i Milena.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Preporučujemo za Vas