U Upravi policije 744 službena vozila. Bez Sektora kriminalistike

U januaru je vraćeno na desetine neregularnih automobila, koje je policija godinama bez zakonskog osnova koristila u radu
314 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Vučinić, čiroki, službena vozila, Foto: Savo Prelević
Miloš Vučinić, čiroki, službena vozila, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2012. 08:31h

U zvaničnom voznom parku Uprave policije nalaze se 774 motorna vozila, koje pripadnici te službe koriste u svom radu, ali na spisku nema dijela koje duže u Sektoru kriminalistike.

Spisak zvaničnih vozila, kojima se obavljaju policijski poslovi, objavljen je na sajtu Uprave policije, a to je učinjeno nakon što je Vlada, polovinom novembra prošle godine, donijela izmjene Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava, koja se nalaze u svojini države Crne Gore.

U kabinetu direktora UP Božidara Vuksanovića koristi se skupocjeni bijeli “mercedes C250 CDI” (PGCG012), koji je kupljen 2009. godine kada je UP preko zastupništva “Ljetopisa” nabavio 102 automobila marke “mercedes”.

Šef kabineta direktora UP Petar Krstajić duži “džetu” (PGCG644), a još uvijek aktuelni pomoćnik direktora Sektora za ljudske resurse Dragoslav Minić koristi službeni “pasat 2.0 TDI” (PGCG060), dok u njegovom sektoru službenici zvanično voze još 75 automobila.

Rukovodilac Operativno-komunikacionog centra Vojislav Dragović u radu koristi službeni “nisan terano” (HNAB017), a službenici OKC-a duže još četiri automobila niže klase.

Rukovodilac Odjeljenja za međunarodnu policijsku saradnju i evropske integracije Selma Mehović koristi “ford mondeo” (PGDL270), a u tom odjeljenju se nalazi još jedan “ford fokus”.

Rukovodilac Forenzičkog centra UP u Danilovgradu Zoran Tomčić, prema zvaničnim podacima, koristi službeni džip “rover diskaveri” (PGCG222), a još 11 starješina, komesara i vođa grupa u tom centru duži državne automobile.

Rukovodilac Odjeljenja za planiranje, razvoj i analitiku Radovan Ljumović duži “golf 5”, a još četiri službenika u toj organizacionoj jedinici UP koriste službeni automobil.

Pomoćnik direktora za graničnu policiju Vesko Vukadinović duži “džetu”(PGCG058), a u najvećoj organizacionoj jedinici UP se u radu koriste još 172 automobila. Za čuvanje i nadzor državne granice službenici, što je i očekivano, najviše koriste džipove “defender”, koji mogu da se probiju po crnogorskim gudurama i seoskim putevima...

U Sektoru opšte nadležnosti Uprave policije koristi se 26 automobila, a pomoćnik direktora Nikola Janjušević je zadužio “pasat” (PGCG057).

Komandant SAJ-a Mladen Marković duži džip “ford eksplorer XLS 4x4 4. 0” (PGCG614), a u toj elitnoj jedinici se koristi još 30-ak automobila, mahom džipova.

Ovih dana eksponirani komandant Posebne jedinice policije Miloš Vučinić, posebno nakon akcije Trebješica, nakon što je po naređenju novog direktora vratio neregularni džip “BMW X-5), za svoj rad uzeo je opet džip, ovog puta “grand čiroki” (PGMN027). U PJP - u se koristi još 36 automobila.

U najvećoj područnoj jedinici - Podgorica u radu se koristi 67 automobila, 18 četvorotočakaša duže u Beranama, dva manje u Bijelom Polju, 29 u Baru, a isto toliko i u Budvi, dok je 30 automobila raspoređeno u PJ Nikšić. U Herceg Novom se koriste 23 službena vozila, Tivtu 12, Kotoru 11, Cetinju 12, isto toliko i u Ulcinju, Danilovgradu 9, Žabljaku 7, a toliko je automobila i u Ispostavi policije Andrijevica. Policajci u Plužinama koriste pet službenih vozila, a u Šavniku tri automobila, dok se u Rožajama duži 9, a u Plavu dva manje četvorotočkaša.

Na desetine neregularnih automobila, koje je policija godinama bez zakonskog osnova koristila u radu, polovinom januara su po naređenju novog direktora vraćena na parking auto-centra u Zagoriču.

Ćorac koristi čak dva džipa

Na spisku zvaničnog voznog parka Uprave policije navedeno je da rukovodilac Područne jedinice u Pljevljima Darko Ćorac duži čak dva automobila.

Oba automobila, koji su na ime rukovodioca te PJ, su džipovi od kojih je jedan luksuzni “BMW X5” (BDAB732), koji je Upravi policije 2008. godine poklonila nekadašnja izvršna direktorica “Zavale invest” Natalija Panina. Taj džip je prvo koristio nedavno smijenjeni šef policije u Budvi Siniša Jokić, a onda ga je preuzeo njegov nasljednik u Pljevaljima. Skupu popravku tog džipa plaćao je “Rudnik uglja”, što je takođe bilo sponzorstvo za UP.

Osim tog spornog džipa na ime Darka Ćorca se vodi i džip “rover diskaveri” (PVAD366), a u toj PJ je na spisku još 21 automobil.

Bonus video: