Glavatović: Nema razloga za paniku, treba se ugledati na Japance

Glavatović: Jučerašnji zemljotresi se ne mogu povezati sa vremenskim neprilikama koje su pogodile Crnu Goru
188 pregleda 0 komentar(a)
zemljotres Tološi, Foto: Seismo.co.me
zemljotres Tološi, Foto: Seismo.co.me
Ažurirano: 25.02.2012. 14:08h

Direktor seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović kazao je da je realno očekivati da se serija zemljotresa nastavi, ali sa manjim potresima.

U epicentralnoj zoni izvorišta Mareze, u petak tokom dana dogodilo se pet zemljotresa. Najjači je bio posljednji u seriji sa 3.9 stepeni Rihterove skale, koji je zatresao u 18 sati i 31 minut.

Zemljotres od 4 Rihtera potresao Podgoricu >>>

"Iskustvo nam govori da tektonski rascjep za koji vezujemo ovu seriju zemljotresa, ne rezultira znatno jačim zemljotresima. Realno je očekivati da se nakon ovog relativno snažnog, tokom narednih dana može dogoditi još nekoliko zemljotresa, međutim očekujem da budu slabije snage”, kazao je Glavatović Pobjedi.

On je naveo da se ti zemljotresi ne mogu povezati sa vremenskim neprilikama koje su pogodile Crnu Goru.

"Ova serija zemljotresa događala se na dubinama od 16 do 20 kilometara. Površinske vode ne silaze dublje od nekoliko stotina metara, dok su tektonski događaji znatno dublji. Površinske padavine nikako ne mogu da budu u sprezi sa tektonskim zbivanjima na tim dubinama. Sa sigurnošću možemo reći da ova serija zemljotresa nama nikakve veze sa padavinama”, zaključio je on.

Samo pribranost

Glavatović je naglasio da građani u slučaju zemljotresa moraju ostati pribrani.

"I kod veoma snažnih zemljotresa to traje 20-ak sekundi. Suviše je to kratko da čovjek učini nešto razumno, na primjer da istrči napolje i da se skloni od objekta. Upravo u tom intervalu nastaju rušenja stepeništa i onih djelova kuda treba da prođe a oni se sruše. Najvažnije je sačuvati pribranost u stanu u zonama ispod okvira nosećih zidova koji su najotporniji“, kazao je on u izjavi za Antenu M.

Zato kada "zatrese" treba da se ugledamo na Japance koji su, kako kaže Glavatović, istrenirani za takve prilike.

"Oni se šćućure ispod stola ili okvira vrata i čekaju da prođe. U skladu sa njihovim mentalitetom odmah nakon toga nastavljaju da rade“, kazao je Glavatović.

Direktor Seizmološkog zavoda poručuje da se moramo navići na to da živimo u trusnom području koje povremeno pogađaju zemljotresi manje ili srednje jačine.

Bonus video: