Nevrijeme uništilo raštan, blitvu... nadoknađena jedino šteta za kuće

Poljoprivrednici u Zeti su pretrpjeli: dvije poplave 2010, te veliki snijeg i snažan vjetar tokom ovog mjeseca
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 13:16h

Poljoprivrednici u Zeti su za manje od dvije godine pretrpjeli znatne štete, dvije poplave tokom 2010. godine, te veliki snijeg i snažan vjetar tokom ovog mjeseca što je značajno uticalo na poljoprivrednu proizvodnju.

Nebojša Lukačević kaže da je tokom poplava pretrpio veliku štetu u poljoprivredi, a da mu je država nadoknadila samo dio štete na kući, pošto mu je voda ušla u nju.

Međutim Slobodan Lukačević je ove godine prošao mnogo gore od Nebojše. Njemu je snijeg uništio dva plastenika blitve.

Međutim Slobodan Lukačević je ove godine prošao mnogo gore od Nebojše. Njemu je snijeg uništio dva plastenika blitve.

"Nismo uspjeli da od snijega spasimo plastenike. Poplave su nam krajem pretprošle godine uništile dva plastenika, ali i dva rala kupusa i 10.000 struka raštana, te ralo i po spanaća na otvorenom. Nadoknađena nam je jedino šteta za kuću, a ostalo ništa.

Komisija je došla, procijenila štetu, ali za poljoprivredne usjeve do danas nismo isplaćeni niti su nas kontaktirali više po tom pitanju.Mnogi su podigli kredite kako bi radili na zemlji, izgradili plastenike i uzgajali voće i povrće. Poplava i snijeg su nam uništili rod, a sad moramo da vraćamo kredite od kojih nijesmo imali skoro nikakve koristi, a država nam nije pomogla da to lakše prebrodimo", kaže Slobodan Lukačević.

Poplave uništile plastenike

Borislavu Popoviću poplava je prošle godine uništila dva plastenika sa zasadima blitve kao i po 1.000 kvadrata raštana i bijelog kupusa na otvorenom, za šta su mu isplatili 2.200 eura nadoknade, iako je šteta bila procijenjena na 4.400 eura.

"Davali su mi nadoknadu iz tri četiri dijela, a voda koja je ušla i 35 centimetara u kuću, uništila mi je i 700 bala sijena i 100 bala djeteline. Za plastenike ove godine nema para, kažu nadležni, a od snijega mi je stradalo 5.000 strukova salate. Veliki snijeg je pao, a čistili smo dan i noć da spasimo što se spasiti da. Snijeg je bio skoro metar dok ga sada ima skoro 40 centi pored voćki", kazao je Popović.

Kaže Borislav da se ne boji novih poplava, jer zemlja pije snijeg koji se topi.

"Vlaga od poplava se isušila, jer je ljetos bilo sušno, a snijeg je nanio veliku štetu poljoprivrednicima, dok su kuće i krovovi neoštećeni. Sniježno nevrijeme je bilo lakše, jer smo barem mogli u kući da boravimo, za razliku od prošle godine kada smo zbog poplava kao porodica bili u nekoliko kuća, gdje je ko stigao", dodao je Popović.

Predsjednik Gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić kazao je juče da je do sada 330 zahtjeva pristiglo za nadokandu štete od posljednjih sniježnih nepogoda sa podrućja Zete.

Preprodavci okupirali pijace

Nebojša Lukačević kaže da je status poljoprivrednih proizvođača iz Zete i Malesije nezavidan i zbog činjenice da na Tuškoj pijaci nemaju mjesto za prodaju svojih proizvoda, a tako je i na ostalim pijacama na teritoriji Glavnog grada, pošto su ih zaposjeli preprodavci.

"Kada dođemo na pijacu, nemamo gdje da prodajemo jer su tamo sva mjesta zauzeli preprodavci, tako da smo prinuđeni da njima prodajemo robu. Cijena salate je sada na pijacama 2,5 eura, a ja sam im prodao svoju po 1,10 eura, pa se onda građani žale kako je sve skupo", kaže Nebojša.

On ima i predlog za nadležne u Glavnom gradu i lokalnoj samoupravi.

"Bilo bi dobro da nam se napravi pijaca u Zeti ili Malesiji na kojoj bi mogli da prodaju isključivo poljoprivredni proizvođači. Sredstva za izgradnju pijace se mogu prikupiti relativno bezbolno, neophodno je samo da se novac koji se daje za ulazak automobila, kamiona, kombija na pijace preusmjerio za poboljšanje uslova za poljoprivrednike", dodao je Nebojša Lukačević.

Micev: Neće biti poplava

Načelnik odsjeka za prognozu i analizu vremena Branko Micev rekao je juče da će lijepo vrijeme potrajati do subote. Micev je kazao da će visoke temperature usloviti otopljenje snijega ali je istovremeno isključio mogućnost poplava.

"Temperature vazduha nijesu primarni faktor, koji u ovoj situaciji, može usloviti pojavu poplava. Istovremeno treba znati da hidrološki sistem nije opterećen velikm vodama. Topljenje snijega do subote može izazvati takozvane urbane poplave, uzrokovane začepljenjima atmosferske kanalizacije, ali to se prije može nazvati skupljanjem vode. Međutim, postoji mogućnost pojave klizišta i odrona na već evidentiranim mjestima.

U nedjelju se očekuje oblačno vrijeme, prolazna kiša i susnježica, a samim tim i pad temperature. Na sjeveru se očekuju sniježne mećave, a u ponedeljak na sjeveru će biti oblačno, hladno sa slabim snijegom a na jugu sunčano vrijeme", rekao je Micev.

Galerija

Bonus video: