Medenica: Propustili su da mi Ustavom ograniče mandat

Medenica je saopštila da je neko propustio da Ustavom oroči madat predsjednika Suda
122 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2012. 15:18h

Vrhovni sud nema nijedan nezavršene predmet iz prethodne godine a u susret evropskim obavezama Crne Gore moraće primjenjivati Konvenciju o ljudskim pravima i praksu Evropskog suda i obučavati se za sve oblasti prava.

Predsjednica Vesna Medenica je saopštila da je neko propustio da Ustavom oroči madat predsjednika Suda, a ustavne promjene u dijelu pravosuđa smatra političkim dogovorom pa tako i pitanje kako će se birati predsjednik Vrhovnog suda u Skupština.

"Mi smo iznijeli stav da ustavne promjene treba da se dese i da na sasvim drugačiji način treba da se postavi izbor predsjednika Vrhovnog suda i članova Sudskog savjeta, što prije to bolje", rekla je ona.

Ona je pojasnila da su sudije "itekako aktivne da kroz ustavne amandmane dobiju punu samostalnost i nezavisnost i da im se više ne spočitava da su sudovi politizovani zbog načina izbora predsjednika Vrhovnog suda i Sudskog savjeta".

Svaka presuda nosi ime i prezime sudije

Predsjednica Vrhovnog suda smatra da je povjerenje porodice ubijenog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića s razlogom poljuljano nakon što je i odluka drugog sudije ukinuta pred Apelacionim sudom i da imaju razloga da sumnjaju u sudske kapacitete i mogućnost okončanja.

"To nijesu moje sudije, oni su sudije sami za sebe, nemojte da ih vrijeđate, oni imaju svoj integritet, kredibilnost i postupaju po zakonu i Ustavu"

Odgovarajući na pitanje osjeća li moralnu odgovornost zbog propusta sudija u slučajevima ubistva Slavoljuba Šćekića i Duška Jovanovića, Medenica je rekla da svaka presuda nosi ime i prezime sudije.

"Time on preuzima profesionalnu i ličnu odgovornost za rad koji je uložio na tom predmetu, na zakonitost postupanja. To nijesu moje sudije, oni su sudije sami za sebe, nemojte da ih vrijeđate, oni imaju svoj integritet, kredibilnost i postupaju po zakonu i Ustavu", kazala je ona.

Medenica je rekla da treba da se utvrde greške i odgovornost, ali je navela i da sudijama Ustav daje mogućnost napuštanja funkcije prije utvrđivanja odgovornosti.

Ona smatra da bi reizbor sudija unazadio reforma što se desilo susjednoj Srbiji. Oslobađajuću predsudu za deportacije ne doživljava kao profesionalni minus pojašnjavajući razloge za to.

"Dok sam ja bila, bili su samo osnovi sumnje, a od tada je mnogo toga trebalo da se nadoknadi da dođe do optužnice i onda uđe u proces", zaključila je Medenica.

Vrhovni sud najbolji u regionu

Broj riješenih predmeta u odnosu na priliv Vrhovnom sudu veći je za pet odsto i u tom sudu nema nijedan nezavršeni predmet iz prethodne godine, saopštila je Medenica.

Medenica je rekla da je Vrhovni sud počeo prošlu godinu sa 102 predmeta, primio 2.102, ukupno u radu imao 2.204 predmeta, a riješio 2.188.

"Na današnji dan u Vrhovnom sudu nema nijedan nezavršeni predmet iz prethodne godine, tako da moram posebno apostrofirati učinak Vrhovnog suda i njegove rezultate"

Konferencija se prvi put odnosila samo na rad Vrhovnog suda dok će predsjednici ostalih sudova o radu tih sudova organzovati posebne konferencije.

Kompletan izvještaj o radu sudova će biti objavljen do kraja marta. Prema njenim riječima, broj neriješenih predmeta u odnosu na broj riješenih je samo 0,7 odsto, a upoređujući u procentima broj riješenih predmeta u odnosu na priliv predmeta je veći za pet odsto.

Krivično odeljenje je, kako je kazala Medenica, ukupno imalo 392 predmeta i svi su završeni u izvještajnoj godini.

Građansko odeljenje je imalo 98 predmeta iz prethodne, a u izvještajnoj godini primio je 1.261 predmet, tako da su sudije ovog odjeljenja ukupno imali u radu 1.359 predmeta, završili 1354.

Prema njenim riječima, u Upravnom odjeljenju sa četiri predmeta iz prethodne godine i 424 primjena u izvještajnoj godini ukupno je bilo u radu 428 predmeta.

"Na današnji dan u Vrhovnom sudu nema nijedan nezavršeni predmet iz prethodne godine, tako da moram posebno apostrofirati učinak Vrhovnog suda i njegove rezultate kao sud koji je primjer za niže sudove, a i za Vrhovne sudove u regionu i šire", rekla je Medenica.

Bonus video: