Pet godina od prodaje, na Maljeviku nije zaboden ni kramp

Umjesto projektovanog hotelskog naselja kategorije četiri plus zvjezdica, Maljevik je i dalje ledina u kojoj nije ukucan ni ekser
195 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 09:22h

Za nekoliko dana navršiće se tačno pet godina otkako je Opština Bar na licitaciji ostvarila rekordnu prodaju parcele u Maljeviku, nadomak Sutomora. Opština je 27. februara 2007. preduzeću “Sonuba Montenegro” iz Podgorice, na čijem su čelu bili ruski preduzetnici, prodala plac od 20 hektara u Maljeviku za 32 miliona eura, a računajući i komunalije za buduće hotelsko naselje na tom dijelu Spičanskog polja, u barski budžet je trebalo da se slije više od 53,5 miliona eura. To ovu trgovinu čini apsolutno najvećom crnogorskom grinfild investicijom u doslovnom prevodu tog termina. Realizacija investicije, poručivali su tada iz lokalne vlasti, omogućila bi upošljavanje oko 2.500 radnika.

Na licu mjesta - kako tad, tako i sad. Umjesto projektovanog hotelskog naselja kategorije četiri plus zvjezdica, Maljevik je i dalje ledina u kojoj nije ukucan ni ekser, a u koju je jedina investicija u ovih pet godina bila iz opštinske kase, na ime restitucije bivšim vlasnicima tog zemljišta. No, iza kulisa se, u međuvremenu, ipak radilo, od promjene vlasnika placa, pa do inicijative da se mijenja postojeća planska dokumentacija za Maljevik.

Maljevik je i dalje ledina u kojoj nije ukucan ni ekser, a u koju je jedina investicija u ovih pet godina bila iz opštinske kase, na ime restitucije bivšim vlasnicima tog zemljišta

“Još u ’Prinsesu’ mi je bilo čudno zašto nema novinara na prezentaciji. Pored predsjednika Opštine i SO Bar Žarka Pavićevića i Brane Nikezić, na prezentaciji su bili šefovi svih odborničkih klubova u SO Bar. Čelnici ’Merkura’, koji su rekli da su vlasnici placa i da su kupili preduzeće koje je bilo bivši vlasnik Maljevika, prikazali su novo, izuzetno atraktivno rješenje. Ono ima manje građevinske gabarite i manji broj kreveta u odnosu na prvi plan, ali i veći nivo kvaliteta usluge i kategorije. Arhitekte iz Londona su svoje rješenje bazirali na graditeljskoj tradiciji naših starih primorskih gradova, sve u kamenu”, ispričao je “Vijestima” Bulatović.

On je dodao da su tada Rusi kazali kako imaju spremnih 300 miliona eura da ulože u gradnju hotelskog kompleksa, ali da je “za sve to potrebna formalna saglasnost naše strane i izmjena postojećeg DUP-a”.

“Na koktelu poslije prezentacije, predloženo je da delegacija SO Bar posjeti sjedište ’Merkura’ u Moskvi i uvjeri se u njihov kredibilitet”, kazao je odbornik SNP-a.

Tajna za medije

Nedugo zatim, delegacija iz Bara, u kojoj su bili i pozicija i opozicija, krajem avgusta 2011. provela je par dana u Moskvi kao gost ”Merkura”. Medijima sve do sad nije bilo dostupno ni to poglavlje priče o Maljeviku. Član delegacije koji je insistirao na anonimnosti, kazao je da su “Barani od ’Merkura’ imali VIP tretman”.

“Uvjerili smo se u njihov kredibilitet. Ta grupa ima ogromne investicije, što se moglo vidjeti i u njihovoj luksuznoj monografiji, od turizma do građevinarstva i nekretnina. Njihova poslovna zgrada, pored Boljšoj teatra, sjedište je predstavništava najvećih svjetskih kompanija. Bili su veoma galantni, dočekali su nas i vozili po gradu u bentlijima, vodili na ručak u ’Puškina’, ispričao je sagovornik ”Vijesti”.

Pred Novu 2007, SO Bar je usvojila DUP “Maljevik” koji, pričalo se tada, od te uvale treba da napravi generator razvoja barskog turizma

“Kroz plan smo obezbijedili zonu sa luksuznim vilama, bazenima, garažama i parkiralištima, zonu sa hotelskim kompleksom i vidikovcem i zonu u pozadini sa apartmanskim objektima. Za ulaz od Sutomora ima objekat sa recepcijom, velikim natkrivenim parkiralištem sa 1.350 parking mjesta i parkingom za autobuse. Plan predviđa 250.000 kvadratnih metara bruto objekata, a kapacitet je 2.505 kreveta”, predstavio je tada odbornicima programska opredjeljenja DUP-a Miomir Maraš iz podgoričkog “Montenegro-inženjeringa”, obrađivača plana.

“Na kolegijumu kod predsjednice SO Branke Nikezić početkom mjeseca, gradonačelnik Žarko Pavićević je informisao šefove odborničkih klubova da ovdje ima novih detalja i da su vlasnici ušli u proceduru izmjene DUP-a ’Maljevik’. Oni traže da im se oprosti dug od devet miliona eura na ime komunalija za Maljevik po prvobitnom ugovoru, jer je sada po projektu mnogo manja bruto građevinska površina kompleksa. Rečeno nam je i da će se napraviti tim sa predstavnicima lokalne samouprave, Vlade, JP ’Morsko dobro’ i vlasnika da bi se sagledala dinamika realizacije”, tvrdi sagovornik “Vijesti” koji je bio na tom kolegijumu.

Licitacija za pamćenje

Maljevik je prodat u dosad neviđenom nadmetanju, makar u Baru. Za deset minuta licitacije cijena mu je porasla za deset miliona eura. Na opštinski tender stiglo je pet ponuda, a učesnici licitacije morali su da polože depozit od deset odsto ukupnog najnižeg iznosa, odnosno garanciju banke na dva miliona eura.

Najmanji licitacioni korak bio je pet eura, a parcela je pripala firmi “Sonuba Montenegro”, čiji su ovlašćeni predstavnici bili Ana Kolarević i Zorica Dedeić, nakon uzbudljivog nadmetanja u 12 krugova sa irskim investitorima iz firme “Paradise Bay Resort” iz Petrovca, koju je predstavljala Svetlana Zenović.

Ta firma je dostavila najvišu startnu ponudu, 105 eura, na kojoj je odmah odustao predstavnik trećeg ponuđača, “Hemo-metala”, a prvi potez “Sonube”, dizanje cijene na 110 eura, naveo je na odustajanje i “Vir”. Prije nego što je “Paradiso” ponudio 115 eura, odustao je i predstavnik firme “Matena”.

Anatolij Gorjenjin iz “Sonube” i Zenović iz “Paradisa” pratili su potom jedan drugog cijelih deset licitacionih krugova, da bi na ruskoj ponudi od 160 eura odustao i predstavnik irske firme. Njihovo desetominutno nadmetanje podiglo je startnu cijenu placa za cijelih deset miliona eura.

Rast početne cijene od 100 na 160 eura po kvadratnom metru doveo je do toga da cijena prodatih 202.000 kvadratnih metara dosegne 32,32 miliona eura. Utvrđeni iznos komunalija bio je 84,86 eura po kvadratnom metru, pa je ukupna cijena placa i komunalija 53,570 miliona eura.

Pavićević: Provjerićemo i ozbiljnost investitora

Opština Bar je tokom 2011. obaviještena da je “Sonuba Montenegro” DOO, sa kojom je zaključen ugovor o kupovini zemljišta na Maljeviku, promijenila vlasnika, rekao je gradonačelnik Bara Žarko Pavićević.

“Novi vlasnici imaju nešto drugačiji investicioni interes od onoga definisanog važećim DUP-om za to područje, pa su pokrenuli inicijativu za izmjenu plana. U saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma započeta je procedura za eventualnu izmjenu prostorno-planske dokumentacije, a jedna od aktivnosti koje slijede je i upoznavanje SO Bar sa traženim izmjenama i konceptom razvoja ovog prostora.

Opština Bar će, zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, u zakonom predviđenoj proceduri procijeniti opravdanost zahtijevanih izmjena i novi razvojni koncept za područje Maljevika, vodeći računa da se istovremeno izvrši i provjera ozbiljnosti investitora”, odgovorio je “Vijestima” Pavićević na pitanje kakav je status projekta na Maljeviku.

Bonus video: