Čabarkapa: Izgradnja autoputa trajno otvara sjever

On smatra da bi izgradnja autoputa izuzetno smanjila troškove održavanja te saobraćajnice koja povezuje sjever sa ostalim dijelom Crne Gore
133 pregleda 0 komentar(a)
Milenko Čabarkapa, Foto: Beća Čoković
Milenko Čabarkapa, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 22.02.2012. 15:36h

"Za trajno otvaranje sjevera Crne Gore u zimskom periodu jedini uslov je izgradnja autoputa iz razloga što ima takvu širinu poprečnog profila koja uključuje zaustavnu traku i dvije saobraćajne trake u jednom smjeru razdijelnu traku izmedju kolovoznih traka i istu širinu profila za suprotni smjer", smatra sudski vještak i ekspert za planiranje saobraćaja Milenko Čabarkapa.

On je ocijenio za „Vijesti“ da u takvoj širini putnog profila autoputa nijedan usov ne može učiniti da cio profil bude zauzet snijegom.

"Osim toga područni nagibi autoputa koji se projektuju do vrijednosti 4 odsto obezbjeđuju da u zimskom periodu ide nesmetan saobraćaj vozila iako kolovoz ne bude očišćen od snijega.

Ovo su razlozi zbog kojih pod hitno treba pristupiti izgradnji autoputa i omogućiti da sjever države ne bude odsiječen kao ove godine više od 20 dana od ostalog dijela države", ocijenio je Čabarkapa .

On smatra da bi izgradnja autoputa izuzetno smanjila troškove održavanja te saobraćajnice koja povezuje sjever sa ostalim dijelom Crne Gore.

"Naročito bi ti troškovi bili značajno manji u narednom periodu jer ne bi bilo direktnih troškova na održavanju i ne bi postojali indirektni troškovi zbog blokade privrede sjevera i stanovništva da živi normalni život sa ostatkom države u kojoj su konsentricane sve ostale aktivnosti", zaključio je Čabarkapa

Bonus video: