Iguman i sveštenici iz Pljevalja pokrenuli upravne sporove

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Pljevalja, pozivajući se na Zakon o upravnom sporu, pokrenuli su postupak, kao što je to ranije i Džomić uradio
285 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja protest SPC, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja protest SPC, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.02.2012. 09:08h

Iguman manastira Svete trojice Leonid i šest pljevaljskih sveštenika pokrenuli su pojedinačne upravne sporove zbog odluke MUP-a da im ne produži boravišne dozvole.

To je za “Vijesti” potvrdio paroh podgorički protojerej Velibor Džomić, dodajući kako oni sada neće morati da napuštaju Crnu Goru, bar dok se ne okonča upravni spor.

Leonid i sveštenici Ognjen Perković, Borivoje Pantić, Saša Janjić, Nikola Olić, Milan Stoiljković i Darko Jović odlučili su se na taj potez nakon što je Uprava policije odgodila izvršenje rješenja po kojem su njih sedmorica morali da napuste Crnu Goru, jer nemaju regulisane boravišne dozvole.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Pljevalja, pozivajući se na Zakon o upravnom sporu, pokrenuli su postupak, kao što je to ranije i Džomić uradio.

“U ovom momentu, to je jedini pravni izlaz. Ovakva situacija nepotrebno je stvorena kroz rješenja MUP-a za koja tvrdimo da su nezakonita i da predstavljaju presedane u praksi koja je primjenjivana od kada je usvojen zakon 1977. godine”, kazao je Džomić.

Nesporni i zakonit status Mitropolije

On je ustvrdio da je sveštenstvo Mitropolije i drugih pravoslavnih eparhija u Crnoj Gori “opredijeljeno da poštuje zakonske propise”, te da su se do sada, iz tih razloga, uredno prijavljivali nadležnim organima.

“Godinama smo dobijali boravišne dozvole, a onda je sa dolaskom ministra Ivana Brajovića na čelo MUP-a započeto sa ovom praksom za koju tvrdimo da je nezakonita. Očekujemo da Upravni sud riješi ovu stvar nepristrasno i pored medijskog pritiska koji vrši Brajović prejudiciranjem odluka suda, što po zakonu nema pravo”, poručio je Džomić.

Upitan da kaže da li će vjerski poglavar Mitropolije tu vjersku organizaciju registrovati u Crnoj Gori i pomoću tog papira omogućiti davanje boravišnih dozvola sveštenstvu SPC, Džomić je kazao: “Pojam registracija uopšte ne postoji u važećem zakonu, niti je ta obaveza propisana. Da je takva obaveza bila propisana, nema sumnje da bi je Mitropolija ispoštovala”.

On je dodao da je crnogorska Vlada u odgovorima na Upitnik Evropske komisije ocijenila pravni status Mitropolije nespornim i zakonitim.

MUP je krajem decembra odbio da izda boravišne dozvole pljevaljskim sveštenicima, jer uz zahtjeve nijesu dostavili rješenje o registraciji SPC u Crnoj Gori.

Bonus video: