Pregazio Moraču nekoliko puta da bi ukućanima donio namirnice

Vesko Božović bio je prinuđen da pregazi rijeku Moraču koja mu je prelazila preko pojasa i tada je dobio upalu pluća
211 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2012. 17:17h

Most na sajlama preko rijeke Morače u mjestu Rijeka Piperska, jedini put kojim deset porodica Božovića iz Donjeg polja može doći do domova, uništen je skroz prilikom posljednjih sniježnih padavina.

Kako bi ukućanima dopremio osnovne životne namirnice, Vesko Božović bio je prinuđen da pregazi rijeku Moraču koja mu je prelazila preko pojasa i tada je dobio upalu pluća.

Božović je kazao da je prvi put prešao rijeku prije deset dana a nakon toga uradio je to još nekoliko puta.

"Skinuo sam se do pojasa i u patikama, kako bih izbjegao klizanje, prešao na drugu obalu. Međutim, hladniji od vode bio je snijeg od metra kroz koji sam morao gaziti. Smrzle su se noge u čizmama tako da sam ih jedva skinuo. Prokrvario sam na nos i povraćao, ali uspio sam na leđima donijeti nešto hrane", rekao je Božović.

On je kazao da je prije par dana posljednji put prešao rijeku na isti način, ali da je istovremno je zaradio upalu pluća tako da je morao potražiti ljekarsku pomoć.

"Još sam u Podgorici, gdje čekam nalaze. Porodica ima hrane za još par dana. Ukoliko se ne snađemo, ne preostaje drugi način osim da se pređe rijeka. Međutim, i ta mogućnost je pod znakom pitanja jer je voda nadošla", rekao je Božović napomenuvši da u selu živi petoro ljudi.

Most na sajlama napravljen je prije 15 godina, međutim, jak olujni vjetar je za božićne praznike pokidao nekoliko sajli i na pojedinim mjestima podigao drveni pod.

Mještani su godinama preko mosat, prenosili na leđima sve potrepštine za domaćinstvo, čak i građevinski materijal, betonske blokove, šljunak, cement. Oni su nakon božićnih praznika tražili pomoć za sanaciju mosta, jer kako su tom prilikom saopštili, par hiljada eura bilo bi dovoljno za obnovu.

"Međutim, novac nemamo i potrebna nam je pomoć društva", saopštili su tada mještani Donjeg polja.

Predsjednik Mjesne zajednice Bioč” Rajko Vulikić rekao je da je most uništen i da je preko njega nemoguće preći.

"Vesko Božović je zamalo platio glavom pokušavajući da prebaci džak brašna. Obratio sam se Kriznom štabu za pomoć. U selu je dvoje starih ljudi a neki su prehlađeni. Stanje nije alarmantno, ne želim da dižem paniku, ali ljudima treba pomoći", rekao je Vulikić.

On je kazao da se stanje u tom kraju normalizuje. Očišćeni su svi putevi a mještani su, kako je rekao, zadovoljni kako funkcioniše elektro i vodovodna mreža.

"Problem predstavlja što ne saobraća autobus na liniji Podgorica-Rijeka Piperska. Na Bioču policija ne dozvoljava prolaz. Autobus koriste radnici i đaci a s obzirom na to da su putevi prohodni, smatramo da u tom slučaju treba napraviti izuzetak i dozvoliti prolaz autobusima. Razumijemo naređenje nadležnih ali bez potrebe su u blokadi mještani četiri sela", rekao je Božović napomenuvši da su sanirali krov škole i da će radove na sanaciji školske zgrade nastaviti kada se proljepšaju vremenske prilike.

Galerija

Bonus video: