Otvoreno pismo Đukanoviću: Prekinite da raspaljujete mržnju prema medijima

Smještate taj napad kao atak na političke ciljeve Crne Gore i izdvajate medij za posebnu kritiku, čak se čini da sugerišete da su možda odgovorni za napad na gospođu Lakić
177 pregleda 6 komentar(a)
Harlan Mandel, Klaus Švajghofer
Harlan Mandel, Klaus Švajghofer
Ažurirano: 14.05.2018. 12:54h

Izvršni direktor američkog MDIF Harlan Mandel i izvršni direktor Styiria Media International Klaus Švajghofer uputili su otvoreno pismo izabranom predsjedniku Crne Gore povodm napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić. Kopija pisma je upućena i komesaru Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu, austrijskom premijeru Sebastijanu Kurcu, ambasadorki SAD u Crnoj Gori Margaret Uehari, kao i šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu. Pismo prenosimo u cjelosti:

Vaša ekselencijo, pištemo kako bi izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog oružanog napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić i pozivamo vas da okončate neprijateljsko okruženje prema medijima koje čini takve napade mogućim. Kao što vam je poznato, 8. maja je gospođa Lakić ranjena ispred njenog stana u Podgorici u napadu naoružanog čovjeka koji joj je prišao, upucao je u nogu i potom pobjegao sa mjesta zločina sa još dva osumnjičena. Istraga je u toku.

Ne samo da je ovo ozbiljan lični napad na gospođu Lakić, ovo je ozbiljna prijetnja crnogorskim nezavisnim medijima. To je poruka da novinari ne smiju da istražuju organizovani kriminal i da bi sljedeći napad mogao da bude fatalan. Napad je žalostan, ali ne i neočekivan. Izdali smo javno saopštenje 13. aprila ove godine, u kojem smo odgovorili na komentare u kojima su nezavisni mediji označeni kao “fašistički”. U toj izjavi smo izrazili zabrinutost da vaši komentari doprinose atmosferi straha i da se mogu tumačiti kao legitimisanje fizičkih napada na novinare. Poručili smo i da će odgovornost biti na vama ako se ti napadi dogode. Tragični događaji su se odvijali na način na koji smo strahovali da hoće.

Decenijama traje kampanja demonizacije nezavisnih medija, koja je pružila plodno tlo za one koji žele da ućutkaju istrage, transparentnost pa i samo kritike. “Vijesti” i zaposleni su pretrpjeli više od 25 fizičkih napada, napad eksplozivnom napravom, brojne verbalne napade i konstantno finansijsko remećenje, a počinioci prolazili gotovo nekažnjivo, dok niti jedan nalogodavac nije pronađen.Dok god je nekažnjivo naručivanje takvih napada, dok god crnogorska vlast nastavlja da postiče nasilje nad novinarima bez posljedica, ovo nasilje neće stati.

Nažalost, vaši komentari za Radio Danilovgrad kao odgovor na napad su još jednom zapalili situaciju i omogućili dalje napade na novinare, više nego manje vjerovatnim. Smještate taj napad kao atak na političke ciljeve Crne Gore i izdvajate medij za posebnu kritiku, čak se čini da sugerišete da su možda odgovorni za napad na gospođu Lakić.

Prepoznajemo i pozdravljamo hrabrost i posvećenost gospođe Lakić i drugih novinara koji nastavlju da rasvjetljavaju slučajeve kriminala i korupcije u Crnoj Gori uprkos ponovljenim prijetnjama i napadima. Pozivamo vas da prekinete da raspaljujete mržnju prema nezavisnim medijima i tražimo da preuzmete ličnu odgovornost da osigurate da oni koji su naručili ovaj užasan napad, kao i oni koji su ga izveli, budu privedeni pravdi. Ako u tome ne uspijete, to će zasigurno doprinijeti budućim napadima, moguće sa fatalnim posljedicama.

Bonus video: