Snijeg dokusurio barake dvije porodice sa Vrela ribničkih

Pokućstvo, lične stvari, i dječja garderoba, ostali su u ruševinama a oni se ponovo vratili kod komšije Murtaja
64 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Gašić, nevrijeme Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Dejan Gašić, nevrijeme Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.02.2012. 11:01h

Pripadnici Vojske Crne Gore udomili su u kasarni „Masline“ Dejana i Đeljanu Gašić i njhovih sedam sinova i kćerku, od kojih najstarije dijete ima 14 godina a najmlađe tri mjeseca, nakon što je baraka u kojoj su stanovali na Koniku srušena predhodne nedjelju u jedan sat poslije ponoći.

Gašići za sada imaju hranu i ljekarsku njegu, oficiri i vojnici su organizovali prikupljanje odjeće i obuće, a juče je stigla i pomoć Crvenog krsta Crne Gore. Tokom predhodne sedmice u kasrnu Masline smještena je i devetočlana porodica Agima Gašija, kome je također srušena baraka.

Otac Dejana Gašića, Adem, porijeklom je sa Kosova, radio je u građevinskom preduzeću OGP, dočekao penzionerske dane, i prije petnaest godina se upokojio. Dejan je rođen u Podgorici prije 38 godina, i nema stalno zaposlenje.

"Bolujem od epilepsije i ne mogu da radim. Primam socijalnu pomoć, a djeca ponekad iskoče na ulicu, sakupe malo gvožđa, i tako smo godinama preživljavali", rekao je Gašić.

Dio krova na baraci Gašića, kazao je Dejan, odnio je vjetar 7. februara oko jedan poslije ponoći, zbog čega su se smjestili kod komšije Beškima Murtaja.

Pokućstvo, lične stvari, i dječja garderoba, ostali su u ruševinama a oni se ponovo vratili kod komšije Murtaja

"Beškim sa sedmočlanom porodicom bio je u jednoj sobi a mi u drugoj prostoriji, dok nije i ona protočila. Vratili smo se u našu baraku. U nedjelju, oko šest sati ujutro, probudila nas je buka – pucale su drvene grede", rekao je Dejan.

Krov je popustio i kuća se ubrzo srušila, a Gašići su jedva uspjeli da izađu sa djecom. Pokućstvo, lične stvari, i dječja garderoba, ostali su u ruševinama a oni se ponovo vratili kod komšije Murtaja.

"Prvo su došle novinarske ekipe, potom i ljudi iz opštine a čovjek iz Stambeno-komunalnog preduzeća rekao je da se baraka ne može popraviti, već da se mora nanovo sagraditi. Pitali su imamo li se gdje smjestiti dok se vremenske prilike ne smire. Nijesmo znali gdje ćemo sa djecom, jer u prostoriji u komšijskoj baraci nijesmo mogli i krenuli smo pješice prema gradu da tražimo pomoć i da se negdje sklonimo", rekao je Dejan napomenuvši da nije mogao tražiti pomoć od rodbine, jer su one, takođe, familije sa mnogo djece, koje žive u barakama sa jednom ili dvije prostorije.

U međuvremenu, predstavnici Crvenog krsta obavijestili su Vojsku Crne Gore, i sivomaslinasta kamapanjola pošla je u susret Gašićima.

"Jeste li vi Gašići, pitao nas je čovjek u vojničkoj uniformi. Vas tražim, rekao je on kada smo potvrdili da jesmo, i naredio da uđemo u kampanjolu. U kasarni smo dobili dvije opremljene prostorije, kuhinju i kupatilo a vojnici su od svojih para kupili hranu za djecu. Jedna žena je skinula svoje čarape kada je vidjela da su moja djeca bosa", rekao je Dejan, napomenuvši da je u međuvremenu stigla pomoć za djecu, pelene, bebilak...

Predstavnici Crvenog krsta obavijestili su Vojsku Crne Gore, i sivomaslinasta kamapanjola izašla je u susret Gašićima

Đeljana Gašić je kazala da djeca ne idu u školu, i da ona, za razliku od svojeg muža, koji ima dva razreda osnovne škole, nije nikada pohađala nastavu.

"Radila sam kao djevojka, čistila stepeništa i povremeno obavljala kuhinjske poslove, ali od kada sam se udala nijesam imala vremena. Dvoje djece je takođe bolesno od epilepsije a samo se najmlađe dijete prehladilo od kada se kuća srušila. Ono kašlje, a ostali ništa. Nemamo garderobe, cipela, sve nam je ostalo u baraci, a djeca, takođe, kao što vidite hodaju bosa. Dobili smo smještaj na ovom nevremenu i više nam bogatstvo ne treba nego što su nam djeca na suvom", rekla je Đeljana.

Dejan pozajmio novac da bi napravio baraku

Dejan Gašić kaže da je pozajmio novac da bi napravio baraku od dasaka i lima, kao i da se još „nije razdužio“.

"Dug stoji, a barake više nema. Pomogli su tada prijatelji i držala je dobro dok snijeg nije pritisnuo. Imali smo televizor i namještaj ali je sve ostalo u baraci. Jedva smo i djecu izvukli i sreća da niko nije nastradao", rekao je Gašić.

Pripadnici Vojske Crne Gore saopštili su da će Gašići ostati u kasarni dok se njihova baraka ne napravi. Ljekarska ekipa obišla je juče Gašiće, a komandant kasarne pukovnik Rasim Pejčinović naredio je da porodica mora dobiti i televizor.

Koordinator Crvenog krsta Crne Gore Goran Petrušić rekao je da su čalnovi porodica Gašići i Gaši dobili hrane za pet narednih dana, odjeću za djecu i odrasle.

Bonus video: