Trećinu štete na plastenicima platiće vlasnici

Milošević je predložio da Opština razmotri mogućnost isplate jedne trećine štete, jednu trećinu bi obezbijedilo resorno ministarstvo, a trećinu štete snosio bi domaćin
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2012. 05:28h

Plastenik Dragana Boškovića iz pljevaljskog sela Boščinovići, veličine 240 metara kvadratnih jedan je od 84 u pljevaljskoj opštini koji je stradao pod teretom snijega.

Vlasnik kaže da je pokušavao da zaštiti plastenik u kojem je prošle godine proizveo šest tona povrća, ali je elementarna nepogoda bila jača.

Dragan smatra da ne treba mnogo novca da bi se popravio plastenik, svega 500 eura i nada se da će vlasti imati razumijevanja i da će mu pomoći.

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede obećalo poljoprivrednicima da će isplatiti subvencije za nabavku, Dragan i supruga Nada, odlučili su da podignu kredit od 4.000 eura.

“Imao sam mali plastenik pet - šest godina, i kada sam vidio da mogu time da se bavim, da posao ide dobro, odlučio sam se za veći. Kupio sam jedan od najskupljih plastenika, profesionalni, kakvih ima svega nekoliko u Crnoj Gori” kaže Bošković.

On očekuje da će i pored štete koju je pretrpio još dugo uzgajati zdravo povrće.

Prema riječima sekretara Sekretarijata za privredu Tome Kneževića ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević predložio je da Opština razmotri mogućnost isplate jedne trećine štete, jednu trećinu bi obezbijedilo resorno ministarstvo, a trećinu štete snosio bi domaćin.

Na teren kad dozvoli vrijeme

Komisija za procjenu štete izaći će na teren kad dozvole vremenski uslovi, a zapisnike o procjeni štete proslijediće Ministarstvu i Fondu za elementarne nepogode.

Poljoprivrednim proizvođačima koji su kupili plastenike u toku 2009, 2010. i 2011. godine i podnjeli zahtjev uz fiskalni račun, Opština Pljevlja počela je isplatu subvencija u visini od trideset odsto od ukupne cijene plastenika. Vlasnici plastenika subvencije mogu podići u Službi za poljoprivredu Opštine Pljevlja.

Iz te službe obavještavaju poljoprivredne proizvođače koji su pretrpljeli štetu zbog trenutnih vremenskih neprilika na plastenicima, voćnim zasadima, poljoprivrednim objektima da mogu podnijeti zahtjev za procjenu šteta u Službi za poljoprivredu.

Komisija za procjenu štete izaći će na teren kad dozvole vremenski uslovi

Iz Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja pojasnili su da je u skladu sa Planom upotrebe sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede od 2009, Opština podržala plasteničku proizvodnju na teritoriji Opštine, ali samo u sezoni poljoprivredne proizvodnje pod otvorenim nebom. U zimskim uslovima plastenička proizvodnja na otvorenom polju nije moguća zbog surovosti klime, velike debljine sniježnog pokrivača i visokog rizika od sigurnih i velikih šteta na plastenicima i gajenim kulturama.

„U zimskim uslovima kada proizvodnja u plastenicima nije moguća plastenike je trebalo adekvatno zaštititi i foliju ukloniti s metalne konstrukcije, jer u suprotnom sam proizvođač snosi posljedice rizika“, saopšteno je iz tog Sekretarijata.

Galerija

Bonus video: