Lauševićev advokat: To što priča Bulatović su izmišljotine

"Racionalno je neobjašnjivo zlurado nezadovoljstvo kojim odiše napor bivšeg predsjednika Crne Gore da predstavi sebe u nadmoći nad svima", rekao je Bojić
361 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 17:50h

"U jednom novinskom intervjuu, objavljenom prije nekoliko dana, Bulatović je iznio niz netačnih i uvredljivih stavova o Žarku Lauševiću, njegovom djelu i njegovom ponašanju", kazao je podgorički advokat Vladan S. Bojić, zastupnik Lauševića..

„O slučaju Žarka Lauševića, nažalost, sve znam. Bio sam predsjednik Crne Gore kad je Žarko ubio te momke. Cio sudski predmet je stigao kod mene pošto je Svetlana - Ceca Bojković došla u Podgoricu sa peticijom dramskih umjetnika i zahtevom da aboliram Lauševića kao značajnog umetnika i veoma popularnog čoveka. Ali postojala je ta nelagoda jer su, s druge strane, bile oštećene tri porodice.

Naročito su bitni elementi prekoračenja nužne odbrane zato što Laušević nije pucao samo jednom. Pucao je uprkos upornom ponavljanju momka koji je bježao, koji ga je molio da ne bude upucan. Žarko je pucao prema njemu u stanju neke čudne neuračunljivosti. I ispraznio kompletan šaržer. Izuzetno cijenim i poštujem Cecu Bojković, ali nisam to mogao da uradim. Odbio sam da Lauševiću dam aboliciju jer sam procijenio da bi to bilo jako nepravedno", rekao je Bulatović u tom intervjuu.

Bulatović je prokomentarisao i da pomilovanje Lauševića, koje je predsjednik Srbije Boris Tadić nedavno učinio, "u pravnom smislu Crna Gora nije obavezna da prihvati".

"Iznenađen sam ovakvom vrstom i stepenom društvene neodgovornosti Momira Bulatovića. Neumjesna je i do kraja neodmjerena izjava Bulatovića kojom tvrdi da sve zna o sudbini Žarka Lauševića. Tvrdnja o sveznanju i o tome da neko o nečem zna sve, unaprijed zabrinjava i plaši.

Racionalno je neobjašnjivo zlurado nezadovoljstvo kojim odiše napor bivšeg predsjednika Crne Gore da predstavi sebe u nadmoći nad svima. Ni najzlonamjernije kafanske priče i analize nisu toliko daleko odmakle kao što su to učinile procjene Momira Bulatovića", rekao je advokat Bojić, prenosi B92.

On je negirao Bulatovićeve „izmišljotine“, pismeno se izjasnivši da Laušević nikada nije podnosio bilo kakav zahtjev Momiru Bulatoviću za aboliciju.

"U spisima o tome nema traga. Laušević nema saznanje da je iko to učinio u njegovo ime", navodi advokat. Dodaje da ni Svetlana Bojković, u ime dramskih umjetnika Srbije, kako se netačno prisjeća bivši predsjednik Crne Gore, nije tražila aboliciju.

"Neprikladni su i nedostojni navodi o detaljima tragičnog događaja. Oni nemaju dodirnu tačku ni sa jednom izjavom, ni sa jednim spisom, ni u jednoj od sudskih odluka. Najgore što je izrečeno od jednog svjedoka jeste rečenica: "Drž’te ga, ima pištolj, pobiće nas". I taj je iskaz odbačen kao nevjerodostojan. Zabrinjava otkud sada takva Bulatovićeva tvrdnja, pravnička "kreativnost", zlopamćenje i drsko laičko tumačenje jednog nikad nedokazanog ekonomiste", navodi u objašnjenju Bojić.

Bonus video: