Liga Šampiona: Ugovoreno za TV In a dosuđeno RTCG

Posebno pitanje je da li je Vojvodić već bio u RTCG kada je saznao da će ugovor sa TV In biti raskinut, ili je, pak, još bio prvi čovjek privatne televizije
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 09:08h

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) prenosiće utakmice fudbalske Lige šampiona po cijeni koju je ugovorio Rade Vojvodić, ali za TV In.

Vojvodić nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti” u vezi sa ugovorom koji je potpisao u vrijeme kada je bio na čelu TV In i okolnostima pod kojim se to atraktivno takmičenje preselilo na RTCG.

On je rekao da je državna televizija izdvojila 180.000 eura kako bi građani putem RTCG pratili majstorije Mesija i društva.

“Prenose ćemo finansirati od marketinga, a ne od novca iz budžeta”, istakao je Vojvodić.

Iz švajcarske kompanije TEAM koja prodaje TV prava UEFA, takođe, nijesu željeli da odgovore na pitanja “Vijesti” kada je i kako ugovor sa TV In raskinut i ko je i kada to inicirao.

“Nažalost, ne možemo komentarisati vaša pitanja zbog povjerljive prirode ugovora i sa TV In i sa RTCG”, saopštili su iz kompanije TEAM “Vijestima”.

Nijesu odgovorili ni kada je i kako RTCG informisan da je ugovor sa TV In raskinut, ili da će se to dogoditi, niti da li su oni informisali menadžment RTCG o tome, ili su, pak, iz državne televizije sami tražili televizijska prava na Ligu šampiona.

RTCG nudio duplo manje

Posebno pitanje je da li je Vojvodić već bio u RTCG kada je saznao da će ugovor sa TV In biti raskinut, ili je, pak, još bio prvi čovjek privatne televizije. U svakom slučaju, sigurno da je bio upoznat sa dešavanjima u TV In.

Vojvodić ni Švajcarci nijesu željeli da odgovore ko je odredio cijenu za koju je RTCG dobio prava na prenose, kao i kolika je razlika između iznosa koji je TV In trebalo da plati i iznosa novog ugovora sa Javnim servisom, s obzirom na to da je ponuda RTCG za trogodišnji ugovor od 2009. do 2012. bila značajno niža od TV In.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama “Vijesti”, aktuelni generalni direktor RTCG je prije više od tri godine, kao tadašnji prvi čovjek TV In, zaključio ugovor sa Evropskom fudbalskom federacijom (UEFA) ugovor vrijedan oko 900.000 eura.

Na tom tenderu učestvovale su još neke televizijske kuće iz Crne Gore, među njima i drugorangirana RTCG, koja je, prema saznanjima “Vijesti”, ponudila oko 450.000 eura.

Švajcarci su, takođe, odbili da odgovore na pitanje “Vijesti” da li je TV In plaćala rate kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom, ili je sa Vojvodićem zaključen drugačiji aranžman.

Vojvodić i milionski gubici IN-a

U skladu sa pravilima firme TEAM, u koje su “Vijesti” imale uvid, pravo prenosa se može platiti odjednom, 10 dana nakon potpisivanja ugovora, ili u više rata, ali uz “obezbjeđivanje pune, bezuslovne i neopozive garancije od banke razumno prihvatljive za UEFA koja pokriva sve obaveze plaćanja”.

“Vijesti” saznaju da je TV In pravo platila u ratama, što podrazumijeva da je morala da ima bankarsku garanciju.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, TV In, međutim, izgleda da nije platila ni prvi dio sezone, navodno su se dogovorili da taj dio plati na rate.

TV In je, navodno, plaćala pravo na prenose u aprilu unaprijed za sezonu, ali izgleda nije platila za 2011/12.

Pitanje je, međutim, da li je bankarska garancija data samo za tekuću sezonu, kako im Švajcarci ne bi ukinuli pravo na prenose.

Javna je tajna da je Vojvodić ostavio višemilionski gubitak u TV In, pa se, ako je riječ samo o ekonomskom motivu, ta privatna televizija zbog nedostatka novca odrekla prava na prenos najatraktivnijeg fudbalskog takmičenja, koje će biti okončano finalom u Minhenu 19. maja.

Kada je Vojvodić krajem oktobra 2011. godine, TV In je, treću godinu zaredom, uveliko prenosila utakmice, ali su sa njim na RTCG otišli i Barsa, Mančester junajted, Real...

Savjet RTCG je u utorak, na dan kada je i nastavljena Liga šampiona, i zvanično odobrio kupovinu prava na prenose utakmica.

Savjet je ranije dao načelnu saglasnost, a direktorica TVCG Radojka Rutović je najavila prenose još 20. decembra prošle godine - gotovo mjesec prije nego što je TV In trebalo da plati posljednju ratu.

Bankarska garancija tajna

Vojvodić nije želio da govori o tome koja je banka dala garanciju TV In prilikom kupovine prava. Švajcarci su odbili da objasne TV Vijesti, koja je, takođe, učestovala na tenderu, šta se desilo sa garancijom koja je trebalo da bude bezuslovno aktivirana nakon raskida ugovora sa TV In.

Ako bi UEFA odlučila da zaštiti svoj interes, banka koja je dala garanciju ostala bi bez iznosa koji je TV In ostala dužna. UEFA je imala i pravo da aktivira garanciju, a potom zaključi ugovor sa bilo kojom televizijom u Crnoj Gori, pa i RTCG.

To navode i Švajcarci u dopisu upućenom TV Vijesti, ali i konstatuju da tenderska dokumentacija uopšte ne predviđa raskid ugovora. “U takvim okolnostima naša je volja šta ćemo sa vraćenim pravima... i to smo uradili kao što bi uradili na tenderu za 2009/12. Da nijesmo postigli dogovor sa TV In, otišli bi kod drugorangiranog ponuđača, a to je bila RTCG . Vjerujemo da je to urađeno na fer način”, piše u dopisu.

Može i u osam rata

Prema dokumentu firme TEAM, u dijelu u kojem se govori o načinu plaćanja, trećina ukupnog iznosa plaća se prve godine emitovanja Lige šampiona u tri rate.

Sljedeće godine isti iznos se plaća u dvije rate, a preostalih 300.000 eura za sezonu 2011/12, takođe, u dvije rate, s tim da je posljednja u januaru ove godine.

Računica po pravilima UEFA prilično je jasna - TV In je do januara ove godine trebalo da plati više od 80 odsto ukupnog iznosa, odnosno oko 750.000 eura, sem ako Vojvodić sa Švajcarcima nije dogovorio drugačije.

Galerija

Bonus video: