Više od 2.700 nelegalnih objekata u Tivtu

Iz Sekretarijata je saopšteno da tolika brojka objekata bez građevinske dozvole nije realna slika stanja na terenu
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2012. 02:28h

Prema podacima Uprave za nekretnine Crne Gore, koji se temelje na upisanim teretima u katastarskoj bazi podataka, na području opštine Tivat ima ukupno 2.734 nelegalna objekta.

Uprava za nekretnine u svojim evidencijama bilježi da od toga čak 2.389 objekata podignutih na teritoriji najmanje bokeljske opštine uopšte nema izdatu građevinsku dozvolu, dok je 167 objekata sagrađeno uz prekoračenje izdate dozvole, a njih 178 nema upotrebnu dozvolu.

Prema katastarskim evidencijama, najlošije stanje sa nelegalnom gradnjom je u obuhvatu najveće katastarske opštine Tivat, gdje, po podacima države, imaju 832 objekta podignuta bez izdate građevinske dozvole, 172 objekta nemaju upotrebnu, a 115 zgrada podignuto je uz prekoračenje dozvole.

U katastarskoj opštini Mrčevac, takođe, ima dosta nelegalnih objekata podignutih bez građevinske dozvole, 721, dok je takvih objekata najmanje na prostoru katastarske opštine Milovići, gdje ima 19 na divlje sagrađenih zgrada.

Nepokriveni planskom dokumentacijom

Prema tim podacima, međutim, veoma su rezervisani u Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat.

U izvještaju o stanju uređenja prostora opštine Tivat za 2011, koji je nedavno usvojio i lokalni parlament, Sekretarijat je, komentarišući podatke Uprave za nekretnine o nelegalnoj gradnji, saopštio da “dobijena brojka od 2.734 objekta bez građevinske dozvole nije realna slika stanja na terenu, odnosno da se najveći broj ovih objekata zapravo odnosi na pomoćne objekte, kako samostalne, tako i na dogradnje uz stambene objekte, a da je broj stambenih objekata za koje nikad nije izdata građevinska dozvola mnogo manji”.

Više od 700 nelegalno podignutih objekata u međuvremenu “pokriven” novim planovima.

“DUP ’Gradiošnica’, koji je tek usvojen, obuhvatio je područje koje do sada nije bilo pokriveno niti jednim detaljnim planskim dokumentom. Svi nelegalni stambeni objekti obuhvaćeni su i uklopljeni u planski dokument. Samo neki od pomoćnih objekata koji su se našli na trasama novoplaniranih saobraćajnica nijesu se mogli uklopiti u planski dokument, tako da očekujemo da će se broj nelegalnih objekata u KO Mrčevac u mnogome smanjiti”, tvrde u Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Galerija

Bonus video: