Stižu januarski računi za struju povećani prosječno 6,13 odsto

Građani, koji se obraćaju EPCG preka sajta kompanije, najviše se interesuju kako mogu ostvariti popust na račun i do kad će plaćati gubitke odnosno tuđu krađu
67 pregleda 0 komentar(a)
struja računi, Foto: Arhiva Vijesti
struja računi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.02.2012. 13:12h

Januarski računi za utrošenu električnu energiju, povećani prosječno 6,13 odsto, počeli su da stižu na adrese građana i preduzeća u Crnoj Gori.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, kazao je da je na njegovom januarskom računu za struju definitivno uračunato poskupljenje koje je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) odobrila početkom godine.

"Račun je u novčanom iznosu manji u odnosu na decembarski, ali kad se pogleda broj kilovata i cijena, ispada da je uračunato onako kako je i RAE donijela odluku", rekao je Keković.

U EPCG tvrde da potrošači električne energije u Crnoj Gori ne plaćaju krađu

Te tri organizacije najavile su novi protest, ukoliko poskupljenje struje bude uračunato na januarskim računima. Do sada se, zbog vremenskih prilika, još nije odredio datum novog okupljanja.

Građani, koji se obraćaju EPCG preka sajta kompanije, najviše se interesuju kako mogu ostvariti popust na račun i do kad će plaćati gubitke odnosno tuđu krađu.

U EPCG tvrde da potrošači električne energije u Crnoj Gori ne plaćaju krađu.

"Utvrđivanje cijena električe energije i postupak obračunavanja je u nadležnosti RAE. Takođe, na sajtu RAE možete naći relevantne informacije", navodi se u odgovoru EPCG na pitanja potrošača.

Iz kompanije kažu i da se potrošačima koji uredno izmiruju svoje obaveze i nemaju zaostalog duga automatski obračunava pet odsto popusta.

Ukupno povećanje na nivou svih potrošača 6,13 odsto

Neki potrošači se žale i na iznos računa, a iz EPCG navode da postoji mogućnost reklamacije.

Struja je za Kombinat aluminijuma (KAP) poskupila 3,72 odsto, Željezaru 15,26 odsto, Željeznicu 14,26 odsto i Termoelektranu Pljevlja 16,63 odsto

Ukupno povećanje cijene električne energije od januara je na nivou svih potrošača u prosjeku 6,13 odsto.

Prema novim cijenama i tarifama, koje je Regulatorna agencija za energetiku utvrdila na osnovu zahtjeva Elektroprivrede, cijene struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem veće su 6,8 odsto, a sa jednotarifnim 6,57 odsto.

Struja je za Kombinat aluminijuma (KAP) poskupila 3,72 odsto, Željezaru 15,26 odsto, Željeznicu 14,26 odsto i Termoelektranu Pljevlja 16,63 odsto.

Za kupce na deset kilovoltnoj mreži, cijene struje su povećane 3,86 odsto, a za one na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri, 8,14 odsto.

Za kupce na 35 kV cijene su manje 0,86 odsto.

Bonus video: