Strunjaš: Rok vlastima od 15 dana da prekinu teror nad sveštenstvom

„Ukoliko se ovaj zahtjev ne ispuni, vidimo se za petnaest dana na istom mjestu“, rekao je Strunjaš
88 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, protest, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, protest, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.02.2012. 17:02h

Više stotina Pljevljaka okupilo se na trgu Patrijarha Varnave u protestujući protiv odluke MUP-a da ne izda boravišne dozvole šestorici sveštenika i jednom monahu SPC, koji su na službi u pljevaljskim hramovima.

Na skupu koji je organizovao Srpski kulturni centar Patrijarh Varnava okupljeni su izvikivali parole "Nije ovo Montenegro već junačko srpsko leglo" i "Nije ovo Cetinje, nismo mi avetinje“.

Bojan Strunjaš koji se u ime organizatori obratio okupljenima, dao je vlastima rok od petnaest dana da prekinu teror nad sveštenstvom i monaštvom i da im u najhitnijem roku daju crnogorsko državljanstvo.

„Ukoliko se ovaj zahtjev ne ispuni, vidimo se za petnaest dana na istom mjestu“, rekao je Strunjaš, ističući da se nisu okupili da se sa bilo kim svađju već da pokažu da sveštenici nisu sami.

Strunjaš: Kome smetaju sveštenici?

„Ovom već danas odloženom odlukom MUP-a nije udareno samo na šestoricu sveštenika i na njihovu nejaku djecu, već i na vaskoliki srpski narod pljevaljskog kraja, zato nije ni čudo što je reakcija naroda ovakva, a biće još i žešća ukoliko ovu lavinu bezumlja ne zaustave oni koji su je pokrenuli. Kažu da živimo u vijeku svakojakog napretka, demokratije i ljudskih prava, a nama se baš u tom vijeku dešavaju nevjerovatne stvari. Istorija ne pamti da su Turci, za vrijeme petovjekovnog ropstva, pokušali protjerati igumana manastira Svete Trojice. Naprotiv, trojički igumani su uživali veliko poštovanje i među samim Turcima, a manastir Sveta Trojica je dobijao fermane od sultana koje su podrazumijevale razne povlastice, dok mi danas neviđeni zulum doživljavamo u ovom tzv. „prosvijeđenom“ vijeku, u kome i paščad dobiše svoja prava, a ljudska prava se uskraćuju“, rekao je Strunjaš.

Strunjaš se zapitao kome smetaju šestorica sveštenika i njihova maloljetna djeca

On se zapitao kome smetaju šestorica sveštenika i njihova maloljetna djeca, za koga to oni predstavljaju opasnost.

Stekli pravo na državljanstvo

On tvrdi da su svi monasi i sveštenici Mileševske eparhije sa teritorije Opštine Pljevlja koje država želi deportovati po Zakonu o državljanstvu, i starom i novom, davno stekli pravo na državljanstvo.

„Zaigrali su prljavu igru kojoj smo se mi odmah suprotstavili i poručujemo im da ova podvala neće proći. Naš otpor je snažan i iskren jer je potekao iz srca pravdoljubivog i bogoljubivog naroda srpskog. Danas su svi pravoslavci u Pljevljima jedna stranka i zato mi danas nismo ovdje kao političari, već samo kao narod koji traži uskraćena ljudska prava“, kazao je nekadašnji poslanik SRS u crnogorskom parlamentu.

„Zaigrali su prljavu igru kojoj smo se mi odmah suprotstavili i poručujemo im da ova podvala neće proći"

On se zahvalio Islamskoj zajednici iz Pljevalja, a posebno imamu Husein-pašine džamije, efendiji Samiru Kadribašiću, koji je „pružio ljudsku podršku našim sveštenicima i našem narodu“ i pripadnicima vladajućih stranaka, koji su podržali ovu pravednu borbu za ljudsko dostojanstvo.

MUP odgodio izvršenje rješenja

MUP je za mjesec dana odgodio izvršenje rješenja kojim se od pljevaljkih sveštenika traži da napuste Crnu Goru.

MUP je krajem decembra odbio da izda boravišne dozvole pljevaljskim sveštenicima, jer uz zahtjeve nijesu dostavili rješenje o registraciji SPC u Crnoj Gori. U međuvremenu oni su uložili žalbe u kojima su se pozvali i na vjekovnu tradiciju SPC u Crnoj Gori.

Rješenja su uručena sveštenicima Ognjenu Perkoviću, Borivoju Pantiću, Saši Janjiću, Nikoli Oliću, Milanu Stoiljkoviću, Darku Joviću i igumanu manastira Svete Trojice Leonidu.

Bonus video: