Lukšić: Biće još posla za specijalne jedinice

Pripadnici specijalnih jedinica su, dodaje Vuksanović, uvijek „svoje živote stavljali kao glavni štit i išli u realizaciju tih aktivnosti“
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 14:04h

Premijer Igor Lukšić kazao je da vjeruje da će se u Crnoj Gori uskoro stabilizovati vremenski uslovi, i da će nadležni biti u prilici da predlože ukidanje vanrednog stanja, ne precizirajući kada se to može očekivati.

On je sa ministrom unutrašnjih poslova Ivanom Brajovićem i direktorom Uprave policije Božidarom Vuksanovićem posjetio Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ), Posebnu jedinicu policije (SJP), kao i helikoptersku jedinicu.

"Narednih nekoliko dana nas očekuje pogoršanje vremenskih uslova, ali ne u mjeri koji smo ih imali u prethodnom vremenu. Međutim, količine snijega koje su napadale i otežale funkcionisanje infrastrukture, kao i odsječenost jednog broja sela, povećavaju rizik ugroženosti i možemo očekivati i potrebu dodatnog angažmana specijalnih jedinica", rekao je Lukšić.

On se kazao da pripadnici tih jedinica pokazali da je riječ o organizovanom sistemu, koji je spreman i sposoban da se uhvati u koštac sa najozbiljnijim izazovima.

"Akcije kao što su spašavanje putnika u Platijama, spašavanje radnika koji su čistili puteve, spašavanje putnika iz voza u Trebešnici, pokazali su koliko je važno imati službe kao što su SAJ i PJP", rekao je Lukšić.

Podrška Vuksanovića neće izostati

Ministar Ivan Brajović kazao je da je ponosan i zadovoljan radom tih jedinica, ali da zadatak još nije završen.

"Nije sve još iza nas. Imamo svakodnevnih akcija spašavanja i dopreme hrane i ljekova, a Crna Gora se oslanja na svoje elitne jedinice", rekao je Brajović.

Prvi čovjek Uprave policije, Božidar Vuksanović, kazao je da će pripadnici tih jedinica moći da računaju na njegovu podršku u narednom periodu.

"Tokom svih aktivnosti koje su bile u prethodnom periodu, vi ste svoje živote stavljali kao štit da biste spasili ljude. Pažnja će se o vama voditi jako i na visokom nivou", rekao je Vuksanović.

Dio uniforme da ih ne zaboravi

Pripadnici specijalnih jedinica su premijeru uručili i poklone, kako bi ga podsjetili na njihov rad. Od SAJ-a je dobio uokvireni dio uniforme te jedinice, dok su ga pripadnici PJP darovali medaljon.

"Prošlo je devet godina od kada nam je predsjednik Vlade došao u posjetu, pa se nadam da će ovaj poklon podjsećati na SAJ i njene uspjehe, a ja se nadam da će se uspjesi i dalje nastaviti", poručio je komandant Mladen Marković.

Komandant PJP Miloš Vučinić kazao je da je kazao da pripadnici specijalnih jedinica ponekad rade u nepogućim uslovima, ali da je uvijek na prvom mjestu bezbjednost građana.

"Imali smo optimizma više nego što je bilo snijega i usjeva u Crnoj Gori. Nemamo vremena da se puno radujemo, ali ima vremena za zadovoljstvo i pripremu da dodatno pomognemo", rekao je Vučinić.

Galerija

Bonus video: