uzgajivači negiraju

Ekskluzivni restoran "Fab livea" u Krtolima ometa smrad mušlji?

“Fab Live” nema ništa protiv uzgajivača školjki, ali želimo uložiti napore i nadamo se da će nam nadležni pomoći u tome, kažu iz te firme
215 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 02:28h

Podgorička kompanija „Fab Live“, koja je u ljeto 2010. na lokaciji stara Račica u Krtolima otvorila ekskluzivni restoran i kupalište, a planira da tu gradi i luksuzni hotel, ušla je u sukob sa dijelom uzgajivača školjki čije se plantaže nalaze u blizini akvatorijuma, ispred kupališta „Fab Livea“.

Naime, podgorička firma se već nekoliko mjeseci žali na adrese nekoliko državnih organa, tražeći od njih da preduzmu akciju i izmjeste jedan broj plantaža za uzgoj mušalja iz neposrednog okruženja lokaliteta stara Račica.

Na istom ovom području planiran je hotelski kompleks, za koji je već u pripremi projektna dokumentacija.

Ona je dodala da se zbog toga podgorička kompanija obraćala nadležnim institucijama, “radi preduzimanja neophodnih mjera kako bi našli riješenje za pomenuti problem i kako bi zajednički doprinijeli izgledu i sadržaju ovog kraja sa planiranim i postojećim projektima, uklanjajući na vrijeme negativne faktore.”

"Fab live"-u ne smetaju uzgajivači

“Fab Live” nema ništa protiv uzgajivača školjki, ali želimo uložiti napore i nadamo se da će nam nadležni pomoći u tome, da se izmjeste na neku drugu lokaciju ili ispred stambenih objekata samih uzgajivača, kako ne bi štetili pomenutim projektima i turističkoj ponudi ovog regiona, radi opšteg interesa”, istakla je Anđušić.

Solila i dio Krtoljskog zaliva su postornim planom područja posebne namjene “Morskog dobra“ predviđeni upravo za marikulturu.

“Solila i dio Krtoljskog zaliva su postornim planom područja posebne namjene “Morskog dobra“ predviđeni upravo za marikulturu. Opština Tivat marikulturu vidi kao jedan od strateških pravaca svog razvoja, što je potvrđeno i dokumentom Strateški plan razvoja Opštine Tivat iz 2004, a Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi definisana je strategija razvoja ribarstva Crne Gore, u kojoj je marikultura definisana kao jedan od strateških pravaca razvoja i za to je dobijena i podrška Evropske agencije za rekonstrukciju“, istakao je predsjednik „Marefarma“ Duško Vlahović.

On je dodao da sporna plantaža, dimenzija 100 sa 180 metara, u blizini Solila, ima sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih organa, počev od pozitivnog mišljenja Instituta za biologiju mora o njenoj pogodnosti za uzgoj školjki, preko mišljenja Lučke kapetanije Kotor da nema smetnji za njeno postavljanje i planirano širenje u drugoj fazi, do rješenja Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede da pomenuta lokacija zadovoljava sve propisane uslove za uzgajalište školjki.

Opširinije u štampanom izdanju

Galerija