Psi lutalice ostali bez hrane, napadaju ljude

Novoizgrađeni objekat za napuštene životinje napravljen je na zemljištu koje pripada Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima
0 komentar(a)
Psi lutalice, Foto: Arhiva Vijesti
Psi lutalice, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.02.2012. 17:54h

Od nove godine u Pljevljima psi lutalice ujeli su 12 osoba, a posljednjih desetak dana napadi su učestaliji, s obzirom na to da ove životinje zbog velikog snijega teško dolaze do hrane.

U Hitnoj službi kažu da nije bilo ozbiljnijeg povređivanja, i uglavnom se radilo o ogrebotinama. Iz ove ustanove, ipak, apeluju na građane da bez obzira o kakvoj vrsti povrede se radi, zatraže pomoć ljekara.

Kako bi riješila problem napuštenih životinja, Opština Pljevlja je uradila azil za pse, ali on još ne može biti stavljen u funkciju, jer je prethodna lokalna vlast objekat uradila bez građevinske dozvole i nemoguće je dobiti upotrebnu dozvolu.

Ispostavilo se i da je zgrada izgrađena na tuđem zemljištu, tako da se ni tehnički uslovi ne mogu riješiti bez rješenja imovinsko-pravnih odnosa. Novoizgrađeni objekat za napuštene životinje napravljen je na zemljištu koje pripada Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima.

Ugovor o zakupu

Prethodna izvršna vlast, na čelu sa Filipom Vukovićem, izgradnju objekta na državnom zemljištu regulisala je ugovorom o zakupu.

Kako to nije u skladu sa zakonom, sadašnjoj vlasti predstoji da to sve dovede u zakonske okvire, kaže pomoćnik direktora Direkcije za imovinu Sead Vesnić.

„Neophodno je prvo u skladu sa zakonom definisati lokaciju i geodetski je obraditi. Zatim sa takvom obradom obratiti se nadležnom ministarstvu da izvrši prenos prava raspolaganja zemljištem sa države na opštinu. Rješenjem imovinsko-pravnih odnosa u skladu sa Zakonom o državnoj imovini nadležni organ lokalne uprave izdaće građevinsku dozvolu, a nakon toga i upotrebnu“, rekao je Vesnić. On napominje da će se geodetska obrada lokacije uraditi čim to dozvole vremenski uslovi.

Nakon tri raspisana tendera krajem prošle godine izabrana je veterinarska ambulanta “Farmavet” kao najpovoljniji ponuđač za pružanje veterinarskh usluga u azilu.

Bonus video: