Odbijen zahtjev za iseljenje Nikšićana iz Rudarske kolonije

Poljubila sam djevojku koja mi je donijela to rješenje, a kada je ona otišla počela sam da plačem – od sreće, muke, olakšanja, kazala je stanarka
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 04:28h

Stanari baraka u nikšićkom naselju Rudarska kolonija, na Bulevaru 13, koji su prodajom zemljišta na kome se nalaze njihovi domovi, bili u strahu da će ostali bez krova nad glavom, dobili su „bitku“.

„Sekretarijat za uređenje prostora i stambene poslove donio je rješenje kojim se odbija zahtjev za naše iseljenje. Ne mogu vam opisati koliko smo bili srećni zbog ove odluke. Poljubila sam djevojku koja mi je donijela to rješenje, a kada je ona otišla počela sam da plačem – od sreće, muke, olakšanja. Ma sve mi se bilo skupilo“, kazala Nada Dreković.

Nadamo se da je našim mukama došao kraj i da je priča o stvaranju novih beskućnika završena.

“Nadamo se da je našim mukama došao kraj i da je priča o stvaranju novih beskućnika završena. Drago mi je što se ljudi nijesu ogriješili o, prije svega, ljudske zakone i sirotinju izbacili na ulicu”, kazala je Dreković.

Zemljište nije opštinsko

Iz Opštine Nikšić su ranije saopštili da nijesu nadležni za rješavanje stambenog pitanja stanara baraka, jer zemljište nikada nije pripadalo njima, da nijesu učestvovali u zaključivanju kupoprodajnog ugovora, niti da su vršili useljenje stanara u pomenuti objekat. Od problema se distancirao i Sindikat Rudnika boksita, koji je prodao zemljište na kojem se barake nalaze i koji ugovorom nije regulisao rješavanje stambenog pitanja porodica koje su obaviještene da treba da se isele.

Iz Opštine Nikšić su ranije saopštili da nijesu nadležni za rješavanje stambenog pitanja stanara baraka, jer zemljište nikada nije pripadalo njima.

“Uvjerili smo se u loše materijalne uslove skučenih i dotrajalih baraka u kojima su porodice smještene, bez odgovarajućih sanitarnih čvorova, i hidro i termoizolacije. Materijalna oskudica je sprečavala ove porodice da i prije obavještenja o iseljavanju sebi obezbijede adekvatnije uslove stanovanja, pa je apsurdno očekivati da će 1. marta moći da se samostalno stambeno zbrinu na bilo koji način”, navodi se u pomenutom dopisu, koji je potpisala direktorica HRA Tea Gorjanc – Prelević.

HRA: Pratićemo još slučaj

Pomenute porodice, koje u tim barakama žive 50 do 60 godina, imaju dokumentaciju koja dokazuje da su tamo stanovali legalno uz saglasnost Rudnika Boksita i nadležnih organa Opštine Nikšić.

Predsjednik Opštine Nebojša Radojičić obećao im je da će se lično založiti da sva njihova prava u potpunosti budu zadovoljena, i ispunio obećanje.

“Mi ćemo nastaviti da pratimo ovaj slučaj, posebno imajući u vidu da druga strana ima mogućnost podnošenja žalbe na ovo rješenje”, saopštili su iz “Akcije za ljudska prava”.

Zemljište na kome se nalaze pomenute barake, 3.000 metara kvadratnih, Sindikat Boksita je 2. juna 2008. godine prodao firmi „City petrol“ koja je na pomenutoj lokaciji, kako stanari tvrde, namjeravala da napravi benzinsku pumpu.

Galerija

Bonus video: