Evakuisani dječak iz Kolašina stabilno

Radunović je kazao da je higijensko-epidemiološka situacija u državi na zadovoljavajućem nivou, i uobičajena za ovo doba godine
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2012. 16:04h

Dječak (15) koji je u jutarnjim časovima evakuisan iz Kolašina u KCCG, stabilnog je zdravstvenog stanja i van životne opasnosti, kazao je ministar zdravlja dr Miodrag Radunović.

On je rekao da je dječak smješten u jedinici intezivne njege Instituta za bolesti djece, i da je u fazi oporavka.

Radunović je podsjetio da je od subote ujutro u Klinički centar Crne Gore dovedeno 12 hitnih slučajeva kojima je bila potrebna zdravstvena zaštita u toj ustanovi.

"Posljednji slučaj je trudnica iz Bijelog Polja sa mogućom eklampsijom (komplikacije tokom trudnoće), koja je nedavno transportovana", rekao je on, i dodao da zdravstveni sistem funkcioniše uz ogroman napor zaposlenih.

Radunović je kazao da je higijensko-epidemiološka situacija u državi na zadovoljavajućem nivou, i uobičajena za ovo doba godine.

Radunović je naglasio da su sve zdravstveni sistem u pripravnosti, ustanove su snadbijevene dovoljnom količinom ljekova i medicinskim sredstvima, te da nema potrebe da građani prave zalihe.

"Ujutro ćemo uputiti dodatne količine ljekova za sjeverne opštine", rekao je on.

Ministar je apelovao i na starije građana da izbjegavaju izlaske na ulice zbog poledice i mogućih padova, ali je dodao da je zdravstveni sistem spreman za priliv većeg broja pacijenata sa povredama.

Spremni za povećanje broja pacijenata

Direktor KCCG dr Milan Mijović kazao je da je oslobođen dio posteljnih kapaciteta te ustanove za priliv pacijenata, kao i da je smanjen broj operacija kako bi se sačuvale potrebne količine medicinskog materijala za eventualno povećanje broja pacijenata.

"Od subote ujutro obezbijeđen je prevoz za sve pacijente koji su na dijalizi i kod svih je sprovedena terapija na vrijeme", kazao je Mijović.

Radunović je kazao da sve zdravstvene službe funckionišu u mjeri u kojoj je to moguće i u kojoj ih ne ograničava zavejanost puteva.

"U nekih selima postoje ambulante u kojima rade medicinske sestre i pružaju pomoć u tim selima", rekao je Radunović.

On je kazao da su od subote ljekari hitne pomoći uz asistenciju vojske, policije i građana imali desetak akcija nakon poziva građana za pomoć.

Nove klinike možda i ove godine

Iz Kliničkog centra i Ministarstva zdravlja su najavili da će trajno izmješatanje klinika iz parka Petrovića u krug KCCG postaviti kao prioritet.

"U periodu pred nama nastojaćemo da obezbijedimo novac za izgradnju jedne ili dvije klinike", rekao je Radunović.

Mijović je dodao da se nada da će rješavanju tog problema pristupiti i u toku ove godine, iako je Mater planom razvoja zdravstva predviđena gradnja Klinike za neurologiju za narednu godinu.

Galerija

Bonus video: