Specijalci prešli 10 paklenih kilometara

Komandir Miloš Vučinić, nakon što je njegova jedinica helikopterima evakuisana, kazao je da se ljudstvo trudilo da opravda povjerenje i naziv posebna jedinica
170 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Vuksanović specijalci, Foto: Luka Zeković
Božidar Vuksanović specijalci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.02.2012. 15:18h

Da bi došli do zavijanih putnika, 26 pripadnika Posebne jedinice policije moralo je pješice po snježnim nanosima da pređe 10 kilometara.

Komandir Miloš Vučinić, nakon što je njegova jedinica helikopterima evakuisana, kazao je da se ljudstvo trudilo da opravda povjerenje i naziv posebna jedinica.

“Momci su prihvatili rizik ove akcije. Pitao sam ko će dobrovoljno sa mnom da ide na ovaj zadatak, tako da nikog nijesmo tjerali. Ljudi su bukvalno bez riječi prihvatili obavezu i ako treba da poginu oni bi to učinili, samo da spasu te ljude”, kazao je Vučinić.

On je dodao da je najteže bilo doći do zavijanog voza. “Prešli smo 10 paklenih kilometara, momci su bili opremljeni alpinističkom opremom. Prelazili smo usove, od kojih su neki bili visoki i po 15 metara. Na pojedinim mjestima dubina kanjona bila je i 500 metara.

Jedan pogrešan korak i lako smo mogli da završimo u ambisu”, rekao je Vučinić. “U subotu oko 12.30 časova došli smo do voza i putnika. Dočekali su nas kao spasioce, odmah smo organizovali štab i ljudstvo.

Putnici bili prisebni

Sa nama smo nosili sendviče koje smo odmah dali ljudima koji su bili gladni. Moji momci 24 časa nijesu ništa jeli. Svima smo bili pri ruci i uz konkretnu pomoć davali smo im i savjete, ali i čistili staze na dijelu gdje su spuštani helikopteri.

Putnici su poštovali instrukcije i svi su bili prisebni, nije bilo panike”, kazao je Vučinić.

“Nakon nekog vremena, obijen je stari šifonjer radnika u željeznici u kojem su pronađene tri kese tjestenine. Neko od putnika je donio oko 150 grama sira, a nađena su i tri krompira”, kazao je Dragan Rovčanin iz Bijelog Polja, jedan od putnika iz zavijanog voza.

Specijalac Zlatko Maliković koji je zadužen za fizičku spremu momaka u posebnoj jedinici sa to malo nađenih namirnica spremao je špagete gladnima u vozu. Među pripadinicima posebne jedinice bili su i trojica pripravnika koji su se dobrovoljno javili kako bi pomogli putnicima u ovoj rizičnoj akciji.

“Borili smo se da spasimo te ljude i uspjeli smo u tome. Trudili smo se da opravdamo to što narod Crne Gore vjeruje u nas i u Upravu policije”, naglašava komandir Vučinić.

Bonus video: